Lindsey is haar familie en vrienden erg dankbaar voor alle (financiële) hulp die ze de afgelopen jaren mocht ontvangen.
Lindsey is haar familie en vrienden erg dankbaar voor alle (financiële) hulp die ze de afgelopen jaren mocht ontvangen.

Twirl-kampioene bergt haar baton op

sport

'Stoppen op je hoogtepunt', dacht twirlster Lindsey Driessen (22) uit Pijnacker. Nadat ze het WK Twirlen in Noorwegen met een medaille had verlaten, vond ze het welletjes. Na zestien jaar trainen en wedstrijddeelnames hing ze haar baton aan de wilgen.

Overigens verliet Lindsey het wereldkampioenschap in april niet met lege handen. Ze werd zesde in de categorie 1-baton, een solistisch onderdeel waarin deelnemers in 2,5 minuut laten zien wat ze waard zijn. "Het komt aan op snelheid en techniek", vertelt de twirlster die lid is van TwirlTeam Surprise uit Pijnacker. "De moeilijkheidsgraad bepaalt ook hoeveel punten je krijgt." Er komt dus veel meer bij kijken dan alleen met een stok draaien. "Veel mensen verwarren het met majorette", zegt Lindsey. "Maar twirlen is heel veelzijdig. Het is eigenlijk een combinatie van turnen, ballet en ritmisch gymnastiek."

Nooit perfect
Lindsey twirlt al sinds haar zesde. In 2016 en 2017 werd ze nog Nederlands Kampioene op het onderdeel DanceTwirl in de seniorenklasse. Dit jaar werd zij eerste op het NK bij 1-Baton, waardoor zij zich plaatste voor het WK in die categorie. Er is veel wat ze mooi vindt aan de sport. "Het is nooit perfect", zegt ze. "Je blijft altijd trainen en nieuwe dingen leren, je stopt nooit met groeien. Het is een heel uitdagende sport, en dat is heel erg leuk." Toch heeft de meervoudig Nederlands kampioene nu besloten te stoppen met haar intensieve hobby. "Ik ben aan het afstuderen, en daarna wil ik gaan werken. Dat is qua tijd allemaal moeilijk te combineren met de vier of vijf dagen die ik per week trainde. Je moet hard trainen en er heel veel energie insteken om beter te worden of alleen al op hetzelfde niveau te blijven."

Amerikanen
Zesde lijkt misschien geen al te hoge plek om te eindigen, maar is wel degelijk een mooi resultaat als je bedenkt dat er ruim dertig deelnemers van hoog niveau uit heel de wereld tegen je strijden. "Amerika was ook aanwezig. Zij zijn ontzettend professioneel. Ze hebben er opleidingen en academies voor, ze zijn letterlijk met twirlen opgegroeid. Het is erg moeilijk van ze te winnen. Bij de categorie 1-baton bestond de top 3 ook uit alleen maar Amerikanen. Toch zie je wel dat de laatste jaren Nederland en andere landen zich steeds meer ontwikkelen." De Pijnackerse is daarom ook trots op haar zesde plek. "Ik had nog nooit een medaille gewonnen in de seniorenklasse op een internationale wedstrijd, dus dat is een bijzonder moment. Ik ben hartstikke trots op wat ik bereikt heb."

Sponsors
In al haar jaren als twirler heeft Lindsey veel (financiële) hulp gehad van vrienden en familie, en van haar opa, die sponsors voor haar zocht. "Zonder hem had ik nooit naar al m'n EK's en WK's kunnen afreizen, dus ik ben hem heel dankbaar daarvoor. Je moet al die reizen zelf betalen, dus het is ook nog eens een dure hobby. Mijn opa ging heel Pijnacker en Delft door om sponsors voor me te zoeken, superlief. Natuurlijk wil ik ook m'n sponsors Cartridge Corner Delft, Karlas Fietsen, Medisch Training Centrum Delft, en Verf- en Glashandel Fa. W. Verbeek Jr. hartelijk bedanken!"