Er werd direct gretig gebruik gemaakt van het hulpmiddel
Er werd direct gretig gebruik gemaakt van het hulpmiddel

Delftse Wallie helpt dieren aan wal

Algemeen

Zestig verdronken huisdieren in een jaar waren de aanleiding. Maar de Delftse Wallies zijn goed voor veel meer dan alleen het redden van katten en honden in nood. De stalen eilandjes bevorderen het ecosysteem in de grachten en bieden bovendien een rustplaats aan piepjonge eendjes.

Door Esther Luijk

Bedenkers van het multifunctionele voorwerp zijn Bea van den Bos en Willeke van de Groep. "Het begon allemaal toen ik drie jaar geleden mijn kat kwijt was", vertelt Willeke. "Ik ging de buurt rond met briefjes, en er werd mij verteld dat ik wel kon stoppen met zoeken, omdat katten continue verdrinken in de gracht. Gelukkig vond ik mijn kat weer levend en wel terug, maar de verdrietige verhalen van de buurtbewoners bleven maar hangen in mijn gedachten." Willeke ging op onderzoek uit hoeveel dieren en nu daadwerkelijk verdrinken. "Elke maand kreeg ik een mail van de dierenambulance met hoeveel kadavers ze op hadden gehaald in de binnenstad. Gemiddeld vijf per maand, dat vond ik echt heel veel."

Opstapje nodig
De oorzaak van het hoogtesterftecijfer is niet omdat de dieren niet goed kunnen zwemmen, zegt Willeke. "Honden en katten kunnen juist prima zwemmen, maar de kades zijn te hoog. Ook al is het maar 20 of 30 centimeter, als ze zich nergens aan vast kunnen grijpen, kunnen ze niet de kade opklauteren. Uiteindelijk verdrinken ze dan door uitputting." Bea wist Willeke bovendien te vertellen dat piepjonge eendenkuikens nog niet genoeg vet hebben om te blijven drijven als ze moe zijn, en af en toe ergens moeten kunnen rusten. Het tweetal bedacht daarop de Delftse Wallie, een opstapje gemonteerd aan de grachtenkade, waar dieren op kunnen klimmen. Er ging echter heel wat aan vooraf voordat het plan gerealiseerd kon worden. "We moesten met veel verschillende partijen in gesprek", vertelt Willeke. "Het moest mooi en praktisch zijn, een sieraad aan de gracht zijn en niet in de weg zitten. Gelukkig was iedereen wel gelijk heel enthousiast over het idee, dus ze dachten allemaal goed mee."

Bevordert Ecosysteem
Het Hoogheemraadschap bedacht nog een extra functie voor het reddingsmiddel. Onder de stalen Wallie hangt in het water een zogenaamd BESE-element, een structuur van aardappelzetmeel waarin waterplanten goed kunnen gedijen en vissen eitjes kunnen leggen. "Het element helpt de natuur een handje en stimuleert de biodiversiteit van de gracht, wat weer goed is voor de kwaliteit van het water. Met de Wallie maken we de grachten dus niet alleen veiliger, maar ook schoner."

Pilot
Op dit moment zijn er tien Delftse Wallies in gebruik, allemaal geplaatst in gracht in de Voorstraat, waar Willeke woont. "Het is een pilot van maximaal een jaar, om te kijken of de Wallies effect hebben. Mocht het een succes blijken, dan worden er meer geplaatst." De pilot is ook bedoeld om de kinderziektes uit het ontwerp te halen. "Er is er al een kapotgevaren door een rondvaartboot. Ze moeten dus sowieso nog wat steviger worden gemaakt, en misschien ook nog wat opvallender."

Willeke droomt ervan dat de Wallies binnenkort niet meer alleen in Delft te vinden zijn. "Het zou geweldig zijn als straks alle grachtensteden hun eigen Wallie hebben, dat het iets heel gewoons wordt. Zoals er een lantaarnpaal en een prullenbak is, zo is er dan ook de Wallie!"