Neem een kijkje achter de wieken tijdens de nationale molendagen (foto: Esther de Cuijper)
Neem een kijkje achter de wieken tijdens de nationale molendagen (foto: Esther de Cuijper) Foto: Esther de Cuijper

In gesprek met de molenaar bij Molen de Roos

Algemeen

Volgend weekend, zaterdag 12 en zondag 13 mei, zijn de Nationale Molendagen. Honderden wind- en watermolens door heel Nederland openen dan hun deuren voor belangstellenden. Ook Delftse Molen de Roos heet bezoekers die dagen van harte welkom om een kijkje achter de wieken te nemen.

Door Esther Luijk

Molen de Roos, gebouwd in 1679, is de laatst overgebleven molen van Delft. "De meeste molens zijn, nadat ze sowieso al hun functie hadden verloren, gesloopt vanwege ruimtegebrek in de stad", vertelt molengids Heero Pol. "Het had niet veel gescheeld of deze molen was ook verdwenen. Toen de stoomtram die over het Noordeinde en de Oude Delft reed begin vorige eeuw geëlektrificeerd werd, werd de tramlijn verplaatst naar de Phoenixstraat. De molen stond eigenlijk 'in de weg'. Het is maar goed dat de toenmalige eigenaar, Klaas van Rhijn, zich toen heeft ingezet voor het behoud van deze molen."

De Hollandsche Molen
Heden ten dage is Molen de Roos in handen van vereniging de Hollandsche Molen, die zich inzet voor het behoud van alle molens en het bijbehorende molenaarsambacht. Deze vereniging organiseert eenmaal per jaar de Nationale Molendagen, dit jaar met als thema 'Ontmoet de molenaar'. Een thema dat kan helpen bij de in stand houding van het ambacht, denkt molenaar Jan Spruit. "Vorig jaar werd het molenaarsvak door Unesco uitgeroepen tot immaterieel erfgoed", vertelt hij trots. "Het is een kunst om de overgebleven 1100 molens in Nederland in stand te houden en te laten draaien. Er zijn veel vrijwilligers nodig die de boel letterlijk en figuurlijk draaiend houden. Als mensen kennis maken met ons en met ons vak, zullen er misschien weer nieuwe vrijwilligers opstaan. Molens zijn een belangrijk onderdeel van onze geschiedenis, ze hebben een grote rol gespeeld bij het ontstaan van Nederland in z'n huidige vorm. Dat verhaal moet voortleven."
Molen de Roos voorziet nog steeds diverse restaurants en bakkers in Delft van versgemalen tarwe-, rogge- en speltmeel. Ook particulieren weten goed de weg te vinden naar de Molenwinkel. "Per jaar malen we zo'n 25 ton tarwe op windkracht tussen onze molenstenen", aldus Jan. "Dat is zo'n 500 kilo per week, goed voor wel 1000 broden!"

Programma
12 mei van 10 uur tot 16 uur en 13 mei van 12 uur tot 16 uur kunnen bezoekers dus naar hartenlust rondkijken in de molen. Zo kan de techniek bekeken worden, zullen de gidsen aanwezig zijn en kan er volop geproefd worden van baksels van Delfts Molenmeel. Kinderen kunnen o.a. een fotospeurtocht doen in de molen en op zondag is er muziek met Oud-Hollandse instrumenten. Ook kan er worden deelgenomen aan een broodbakwedstrijd. Meer informatie hierover bij molenwinkel Ambacht.

Naast Molen de Roos is ook de Groeneveldsemolen in Schipluiden te bezichtigen, zaterdag van 10 tot 17 uur en zondag van 12 tot 17 uur en alleen op zaterdag van 10 tot 16 uur de korenmolen Windlust in Nootdorp.