Helma Luiten maakt van het afscheid van een dierbare een mooie herinnering.
Helma Luiten maakt van het afscheid van een dierbare een mooie herinnering.

Luna brengt licht in de uitvaartwereld

Algemeen

Helma Luiten heeft een jaar geleden uitvaartonderneming Luna Liefdevol afscheid opgericht.

Haar baan als manager Duurzaamheid bij TNO heeft ze opgezegd om zich geheel te richten op het begeleiden van mensen bij afscheid nemen van een dierbare. "Wat vind ik het mooiste aan dit beroep? De relatie die je in korte tijd opbouwt en de samenwerking om er een mooie herinnering van te maken. Het is heel bijzonder om een tijdje met een familie mee te lopen op een intens moment in hun leven. Ik hoop dat ik wat lichtheid breng in de uitvaartwereld. Geen stijf gedoe, maar persoonlijk contact. Nabijheid zou je kunnen zeggen, waardoor een afscheid precies zo kan gaan zoals de overledene was en zoals nabestaanden het willen."

Waar is ze nog meer trots op? "Op wat mensen tegen mij zeggen als de uitvaart gedaan is. Dat ze geroerd werden door mijn woorden en soms zelfs mij als deel van de familie ervoeren. En dat is ook precies waarom ik dit werk graag doe. Het gaat over echte gesprekken, over de overledene en de relatie die hij/zij had met de mensen om hem of haar heen. Samen bedenken we een symbool of een rode draad voor de uitvaart en maken er een mooi geheel van. En ik nodig mensen uit om zelf iets te doen en betrek kinderen daarbij."

Natuurlijk zijn er ook lastige dingen aan dit vak. "Het is hollen of stilstaan", vertelt Helma. "Mijn vorige baan was goed te plannen. Nu kan ik op de raarste momenten gebeld worden en ben ik de daarop volgende dagen met een afscheid bezig. Dan moet ik afspraken, zoals even met mijn dochter naar de stad gaan, verzetten. Dat is niet altijd leuk, maar op een rustiger moment haal ik dat weer dubbel en dwars in."

Interesse in een vrijblijvende kennismaking? Kijk op www.liefdevolafscheid.nl