Familie Brandt op de Pindapoli. V.l.n.r baby Job, Carin, Paul, Robienne, Paul JR (Foto: PR)
Familie Brandt op de Pindapoli. V.l.n.r baby Job, Carin, Paul, Robienne, Paul JR (Foto: PR)

Pindapoli helpt pinda-allergie voorkomen

Jaarlijks ontwikkelen ongeveer duizend kinderen in Nederland een pinda-allergie. Als zij pinda's of pindaresten eten kan dat zorgen voor galbulten, benauwdheid en fors overgeven. In sommige gevallen leidt het zelfs tot een levensbedreigende shock. Onderzoek wijst uit dat een pinda-allergie voorkomen kan worden door jong te beginnen met het eten van pinda's. Het Reinier de Graaf ziekenhuis is daarom gestart met de Pindapoli. Hier krijgen baby's met een verhoogde kans op het ontwikkelen van een pinda-allergie pindakaas door hun vaste voeding. Alleen jonge kinderen met ernstig eczeem en daardoor een verhoogd risico op een pinda-allergie komen in aanmerking voor deze behandeling. Sinds de oprichting is al 7 keer een pinda-allergie voorkomen.

Op de Pindapoli kijkt een multidisciplinair team bestaande uit een kinderarts-allergoloog, diëtisten en kinderverpleegkundigen of het veilig is om baby´s vanaf 4 maanden met ernstig eczeem pindakaas te laten eten. Studies hebben laten zien dat 80 procent van de pinda-allergieën bij kinderen met ernstig eczeem voorkomen kan worden door in de leeftijd tussen 4 en 8 maanden te starten met het eten van pinda(kaas) en het regelmatig te blijven eten hiervan. In tegenstelling tot wat vroeger vaak geadviseerd werd, is het dus van belang om vroeg te starten met het geven van verwerkte pinda om een allergie te voorkomen.

Kinderarts-allergoloog en onderzoeker Dirk Verhoeven heeft de Pindapoli opgericht om ouders veilig, snel en doeltreffend te ondersteunen met de vroege introductie van pindakaas. Verhoeven: "Kinderen met ernstig eczeem ontwikkelen vaak een pinda allergie doordat zij via de kapotte huid als eerste in aanraking komt met pinda. De huid is daar geen goede plek voor.. Als jonge kinderen pinda via de goede weg, namelijk de darm, binnenkrijgen is de kans op een allergie veel kleiner."

Behandeling op één dag
Tijdens het polibezoek krijgen kinderen ´s ochtends een allergietest. Als blijkt dat het medisch verantwoord is, krijgen ze onder begeleiding dezelfde middag pindakaas te eten. Dit wordt in kleine hoeveelheden door een fruit- of groentehapje gemengd. Diëtisten begeleiden de ouders na het bezoek met de verdere opbouw van pindakaas in de voeding. Zij houden het verloop nauwgezet in de gaten. "Een pinda allergie is heel vervelend. Als je de allergie eenmaal ontwikkeld hebt, is het vaak van blijvende aard", aldus Verhoeven. "Maar als je vroeg start is het goed te voorkomen. Daarom wilde ik zorgen voor een veilige en snelle manier om ouders te helpen. Op de Pindapoli kunnen we dat in één dag realiseren. Dit is de kans voor ouders om een allergie te voorkomen." Reinier de Graaf is een van de eerste ziekenhuizen in Nederland waar een speciale preventiepoli voor voedselallergie bij baby's is opgezet.

Onderzoek
Verhoeven is hoofdonderzoeker van het onderzoek 'Preventie van pinda-allergie door vroege orale introductie van pinda bij zuigelingen'. Het doel is om de veiligheid van vroege introductie van pinda bij kinderen met een verhoogd risico op het ontwikkelen van een pinda-allergie te toetsen. Hij denkt dat een vroege start met pinda in de toekomst ook veilig bij de ouders thuis gedaan kan worden. Ook wil Verhoeven op basis van de onderzoeksgegevens advies uitbrengen over de beste timing van de vroege introductie van pinda en of ouders zich kunnen houden aan het voedingsschema.

Voor meer informatie over de Pindapoli

https://www.reinierdegraaf.nl/patienten/specialismen-en-afdelingen/pindapoli/

Meer berichten
 
CustomHtml_1