Martina Huijsmans wil de opvolger worden van Aletta Hekker (Foto: PR)
Martina Huijsmans wil de opvolger worden van Aletta Hekker (Foto: PR)

"Iedereen moet mee kunnen blijven doen"

Algemeen

DELFT – Martina Huijsmans (45) is door D66 Delft voorgedragen als kandidaat-wethouder. In het nieuw te vormen college van B en W moet zij de opvolgster worden van Aletta Hekker die de portefeuilles Financiën, Jeugd(zorg), Onderwijs, Dienstverlening en Regio beheerde.

Door: Ruud Stift

"Ik weet niet hoe alles dadelijk verdeeld gaat worden, maar het liefst opteer ik voor het fysieke domein. Ruimtelijke ordening en stedelijke ontwikkeling, dat zijn de gebieden waar ik me al vele jaren voor heb ingezet, op verschillend gemeentelijk niveau (Den Haag, Leiden, Delft)." Ook fractievoorzitter Christine Bel denkt dat haar expertise op dat vlak Delft naar een hoger plan kan tillen: "Martina is een solide raadslid, met heel veel ervaring voor de 'fysieke kant' van de stad. Met een achtergrond in bouwkunde en als voormalig voorzitter van de onderzoekscommissie Grote Projecten weet zij bouwtechnisch van wanten."

Leiden
Martina is teammanager project- en programmanagement voor de gemeente Leiden. Sinds maart 2014 combineert zij deze baan met veel plezier met haar taak als raadslid voor D66. Vooral op het gebied van Ruimtelijke Ordening en de Spoorzone heeft Martina zich bovenmatig ingespannen.

"Ik vind het leuk om te bedenken hoe slimme oplossingen en creatieve ideeën die met Delftse kennis zijn bedacht, ontwikkeld en toegepast kunnen worden om Delft toekomstbestendiger en leefbaarder te maken. Hiervoor moeten steeds de belangen op korte en lange termijn afgewogen worden. Wat is nu een bruikbare oplossing en waar kunnen we investeren in duurzame verbeteringen?"

Constructief
Met Martina denkt D66 Delft de komende periode een waardevolle bijdrage te kunnen leveren aan een constructief college, kansen te kunnen benutten en verder te bouwen aan een nog mooiere stad. "Waar het in Delft in mijn ogen het meest wringt, is hoe om te gaan met extra woningen en extra arbeidsplaatsen. Hoe hou je een sterk verstedelijkt Delft leefbaar en gezond voor alle bewoners? Daarnaast willen we het financiële plaatje weer in balans brengen. Investeren in de toekomst, maar wel op een zodanige manier dat iedereen, elke portemonnee, mee moet kunnen blijven doen."

CV
Na haar studie Bouwkunde aan de TU Delft wist Martina niet meteen wat ze wilde gaan doen. "Ik heb eerst een tijdje in het buitenland gestudeerd en uiteindelijk ben ik voor de gemeente Den Haag gaan werken als stedenbouwkundige. Drie jaar later was ik projectmanager voor projecten in stedelijke ontwikkeling (o.a. bouwen van woningen, de International School in Kijkduin en het stadskantoor aan de Leyweg). Ik heb ook nog een jaar bij het Ministerie van Binnenlandse Zaken gewerkt, waar ik voor de agenda 'Stad' veel gesprekken voerde op het gebied van stedelijke ontwikkeling en economie. Vaak ook regio-overleg met burgemeesters en wethouders en de toenmalige minister Plasterk. In 2014 maakte ik de overstap naar de gemeente Leiden." Martina woont, samen met haar partner en twee zoons, sinds 2005 weer in Delft. "Het is een hele prettige stad om in te wonen. Historisch zowel als gemoedelijk, met alles op korte afstand in de buurt. Overal tussenin, leuk centraal gelegen met goede uitvalswegen naar de omringende steden."

Hobby's
Van hobby's komt niet heel veel vanwege haar drukke agenda, maar als er zich een mogelijkheid voordoet, pakt Martina de haak -en of breinaalden op. "Heerlijk om te doen na een hectische dag. Even een rustmomentje inbouwen. Omdat ik meestal tijd tekort kom, beperk ik me voornamelijk tot 'verzoekjes' of cadeaus (verjaardagen, geboortes). Tijdens de campagne heb ik voor enkele D66-leden een muts gebreid, in onze clubkleuren groen en wit."

Naast breien en haken houdt Martina ook van wandelen, lezen en cultuur beleven. "Verleden jaar hebben we in Italië heerlijk gewandeld in de buurt van het Gardameer. De jongens zijn nu op een leeftijd, 8 en 10 jaar, dat ze het ook leuk vinden. Noorwegen is naast 'de zon' een favoriete vakantiebestemming vanwege de prachtige natuur. Verder bezoeken we geregeld een museum. Ik wilde alle musea van Leiden afgevinkt hebben, maar dat is tot op heden nog niet gelukt. Het zijn er gewoonweg teveel. Met de jongens plannen we af en toe een weekendje weg, een leuke stedentrip. Zij vinden vooral het Science Centre Delft heel leuk." Martina heeft zin in de klus. "Na jaren raadswerk nu ook beleid uitzetten en visie ontwikkelen, een volgende stap."