Groen en gemak-onderzoek

Algemeen

De gemeente Delft, TU Delft en Energieonderzoek Centrum Nederland (ECN) starten een 'Groen en Gemak' onderzoek naar welke keuzefactoren beslissingen over groene maatregelen in en om het huis beïnvloeden.

Het doel van het onderzoek is om bewoners te verleiden tot het nemen van groene beslissingen in en om het huis. De thema's hierbij zijn het verminderen van energieverbruik, het overschakelen op duurzame energiebronnen en het water-robuust inrichten van de directe omgeving van woningen. Het onderzoekt loopt tot en met 2019. De insteek voor het onderzoek is verleiden door ontzorging; het eigenaren en huurders makkelijker maken een groene maatregel te nemen door een Groen & Gemak-concept aan te bieden dat rekening houdt met één of meer psychologische factoren. Een bekend voorbeeld op het gebied van energiebesparing is het aanbod om de zolder op te ruimen als de zolder geïsoleerd wordt; uit onderzoek blijkt namelijk dat mensen zolderisolatie uitstellen omdat ze opzien tegen het opruimen van hun zolder.

In dit onderzoek worden een aantal 'Groen & Gemak' concepten getest binnen diverse gemeenten. Vervolgens wordt gekeken welk concept het beste in staat is om bewoners te verleiden tot het nemen van groene maatregelen. Uniek binnen het project is dat de ondernemers uit het 'groene' domein (bijv. isoleerders) worden samengebracht met ondernemers uit het 'gemak' domein (bijv. opruimers). Deze nieuwe samenwerking stimuleert productuitbreiding op beide domeinen.

ECN (onderdeel van TNO) is de penvoerder van het project en is samen met de TU Delft verantwoordelijk voor het ontwerp van het onderzoek, de dataverzameling en de analyse. De Gemeente Delft is één van de vier gemeenten waar het onderzoek zal worden uitgevoerd. De Groen & Gemak concepten worden gedeeld in het Groen & Gemak Handboek voor Dummies dat zal worden uitgebracht op de finale van dit onderzoek, de Grote Groen & Gemak Dag.

Energieneutrale stad 2050
De gemeente Delft doet mee aan dit onderzoek omdat Delft ambieert om in 2050 een energieneutrale stad te zijn. Eén van de maatregelen om energieneutraal te worden is om te verduurzamen, energie te besparen en te stoppen met aardgas. We gaan dan ook over naar andere energiebronnen voor het koken, douchen en verwarmen van onze huizen. Samen met bewoners en organisaties gaat de gemeente op zoek naar de beste alternatieven voor aardgas.

Informatie
Het projectconsortium bestaat uit de volgende partijen: De Energiebespaarders (Amsterdam), Energieonderzoek Centrum Nederland (ECN, onderdeel van TNO, Petten), Gemeente Delft Stichting Amsterdam Institute for Advanced Metropolitan Solutions (Amsterdam), Technische Universiteit Delft, Woningontruiming Regionaal (Leiderdorp) en Winst uit Je Woning (Haarlem). Meer informatie is hier te vinden: https://projecten.topsectorenergie.nl/projecten/groen-en-gemak-hoe-ontzorg-je-bewoners-bij-groene-beslissingen-00029196