Wim Bot, oud-raadslid van GroenLinks, wordt een van de nieuwe verkenners (Foto: PR)
Wim Bot, oud-raadslid van GroenLinks, wordt een van de nieuwe verkenners (Foto: PR)

Terug naar de tekentafel voor coalitieplannen

Algemeen

DELFT – Het smeden van een nieuwe coalitie binnen de Delftse gemeenteraad blijkt toch moeilijker dan wellicht op voorhand gedacht. De samenvatting van de eerste verkenningsronde, uitgevoerd door informateur Marijke Vos (GroenLinks), kon niet op genoeg bijval rekenen onder de betrokken partijen.

Door Ruud Stift

Vooral D66 zag nog haken en ogen, maar de fractie vertrouwt erop dat de plooien binnen afzienbare tijd gladgestreken zullen worden. Fractievoorzitter Christine Bel: "We willen een inhoudelijk breed akkoord. Een akkoord waarin de Delftse burgers de voor hen belangrijke thema's zullen herkennen. De gesprekken waren constructief en open, maar in het uiteindelijke verslag lazen we op het gebied van economie, lasten en financiën te weinig terug."

Een kwestie van 'back to the drawing board' en daarvoor zijn twee nieuwe verkenners aangesteld, Wim Bot en Pieter Guldemond. Bot was tussen 1994 en 2008 raadslid voor GroenLinks en Guldemond was wethouder voor STIP van 2010 tot 2014.
Michelle Corten, fractievoorzitter van STIP, is blij met de aanstelling van voornoemd duo. "Allebei kennen ze de stad goed, hebben er een binding mee en daarnaast zijn ze stevig geworteld in de lokale politiek. STIP neemt graag haar verantwoordelijkheid om er dit keer wél uit te komen met elkaar en een goed stadsbestuur te vormen. Deze week worden alle partijen weer uitgenodigd. We sluiten niemand uit en gaan op basis van inhoud en samenwerking de gesprekken in. Waar zien we overeenkomsten en/of verschillen? In deze aangepaste vorm hebben we alle vertrouwen in een goede afloop."

Winnaar van de verkiezingen, GroenLinks, laat bij monde van fractievoorzitter Frank van Vliet het volgende weten: "Alle opties zijn weer open. Een stap vooruit echter is dat we gedrieën, GroenLinks, STIP en D66, hebben besloten met deze twee formateurs in zee te gaan. Op een aantal onderdelen hebben we al prettig met elkaar samen gewerkt en we vinden elkaar op heel veel onderwerpen (o.a. duurzaamheid), maar er zal her en der nog een beetje gefinetuned moeten worden. De gesprekken lopen. Een eventuele uitkomst voorzie ik pas in de loop van deze week. Ook wij sluiten niets uit, maar we zullen wel aangeven met wie we het liefst de coalitie aan willen gaan. Dat heeft dan voornamelijk met inhoud, stijl en agenda te maken."

Hoe gaat het nieuwe college van B en W eruitzien? We kunnen al met potlood de drie-eenheid GroenLinks, STIP en D66 invullen, maar welke partijen sluiten hierbij aan? De informateurs kregen als opdracht mee te gaan voor 'een breed draagvlak', zowel in de stad als in de gemeenteraad. Een coalitie die recht doet aan de verkiezingsuitslag. Zijn verschillen overbrug- en bespreekbaar? En, moet het huidige beleid van de gemeente doorgezet worden of kiest men voor een andere koers? De heren Bot en Guldemond hebben een schone taak toegewezen gekregen.