De leerlingen overhandigden de cheque aan de vrijwilligers van Voedselbank Delft. (Foto en tekst: Martin Groen)
De leerlingen overhandigden de cheque aan de vrijwilligers van Voedselbank Delft. (Foto en tekst: Martin Groen)

Fietsers Grotius College sponsoren Voedselbank Delft

Algemeen

Vorige week was er een bijzondere bijeenkomst op het Grotius College in Delft. Door te – leren - fietsen hebben 80 leerlingen van de Internationale Schakelklassen geld ingezameld voor het goede doel. De leerlingen overhandigden een cheque met het bedrag van 601,25 euro aan de vrijwilligers van Voedselbank Delft.

De vrijwilligers van de Voedselbank namen de cheque dankbaar in ontvangst. Naast de leerlingen die het sponsorgeld bij elkaar hadden gefietst en de vrijwilligers van de Voedselbank, was ook de Werkgroep "Vluchtelingen en Educatie" aanwezig. Deze werkgroep had zes cent per gefietste kilometer beschikbaar gesteld. Het bedrag van 601,25 euro kwam tot stand, doordat de 80 leerlingen in een periode van 30 schooldagen ruim 10.000 kilometer fietsten. Ook waren de Stichting Hulp aan Delftse Jongeren (SHDJ) en Stichting Stunt aanwezig. Deze partijen hebben ervoor gezorgd dat de leerlingen voor een kleine eigen bijdrage een fiets konden kopen.

Conflictgebieden
Een groot deel van de leerlingen komt uit een conflictgebied zoals Syrië of Somalië en is pas recent in Nederland. Het Grotius vindt het heel belangrijk dat deze jongeren leren hoe belangrijk fietsen is voor hun toekomst in Nederland. De school heeft de leerlingen daarom uitgedaagd om elke schooldag met de fiets naar school te komen: hoe vaker zij de fiets nemen, hoe meer geld zij ophalen voor de Voedselbank. Projectleider Chee-Wai Chan van het Grotius: "De docenten hebben voor de zekerheid gecheckt of iedereen wel daadwerkelijk met de fiets kwam. Het was in die periode namelijk ook nog eens bar koud. Als iemand toch stiekem de bus had gepakt, was er sociale controle van de jongeren onderling."

Nieuwkomers
Ieder jaar ontvangt het Grotius College een groot aantal leerlingen die pas in Nederland zijn. Deze leerlingen moeten eerst de Nederlandse taal leren voordat zij kunnen doorstromen naar het reguliere onderwijs. Het is essentieel dat deze leerlingen naast de Nederlandse taal ook leren hoe de Nederlandse samenleving werkt. Fietsen maakt daar een belangrijk onderdeel van uit. Om de jongeren op de fiets te krijgen, heeft het Grotius het project Biking2Skool ingevoerd. Op het schoolplein is een fietsles gestart. Ze leren hierbij de techniek van het fietsen en de belangrijkste verkeersregels. Met deze uitdaging hebben de jongeren geleerd dat fietsen in Delft de goedkoopste, gezondste en leukste manier is om je te verplaatsen.

Voedselbank Delft
Het Grotius College heeft Voedselbank Delft geadopteerd als goed doel. De jongeren hebben via het project geleerd dat de Voedselbank iedere week ruim 400 gezinnen met een smalle beurs in de regio Delft ondersteunt. Juist deze jongeren zijn heel gemotiveerd om iets positiefs te kunnen doen voor de Delftse gemeenschap. Bij de fietsexcursie naar de Voedselbank was een aantal jongeren zo enthousiast, dat die aangaven als vrijwilliger te willen gaan werken. Chan: "Het is geweldig om te zien dat de wil er is bij deze jongeren, zowel om te leren fietsen als iets voor de samenleving te doen."