Financier Chris Oomen, projectwethouder Nieuw Delft Raimond de Prez en projectdirecteur Ontwikkelingsbedrijf Spoorzone Delft Isidoor Hermans zetten hun handtekening (Foto: Vincent Basler)
Financier Chris Oomen, projectwethouder Nieuw Delft Raimond de Prez en projectdirecteur Ontwikkelingsbedrijf Spoorzone Delft Isidoor Hermans zetten hun handtekening (Foto: Vincent Basler)

House of Delft wordt iconisch visitekaartje

advertenties

Delft kent al veel karakteristieke gebouwen, maar binnenkort verrijst er op de kop van Nieuw Delft een gebouw dat een iconisch visitekaartje van Delft moet worden.

De komst van House of Delft is definitief. Ontwikkelingsbedrijf Spoorzone Delft (OBS) en Delft Village hebben op woensdag 28 maart 2018 de koop- en realisatieovereenkomst getekend voor de ontwikkeling van House of Delft.

Iets doen voor de stad
Het gebouw wordt gerealiseerd door bouwcombinatie Ter Steege/Dura Vermeer met een ontwerp van Frits van Dongen en Patrick Kochuch. In het gebouw komen appartementen en een aantal publieksruimtes, waarvoor de bestemming nog in te vullen is. Chris Oomen is de financier van het project. Oomen is ingestapt omdat hij iets terug wilt doen voor zijn stad. "Als het op welke andere plek dan ook had gestaan, had ik er niet aan meegedaan. Ik heb eigenlijk niets met onroerend goed, daar kan ik niets mee. Mijn rol is bedoeld om iets goeds te doen voor Delft."

Visitekaartje
Het gebouw is een moderne vertaling van de oorspronkelijke woon- en geboortehuizen van belangrijke Delftse pioniers. Je ziet aan het Bolwerk het silhouet van drie Delftse huizen van circa 20 meter hoog. Aan de kant van de Houttuinen komen drie hoge glazen ateliers, als uitsnede van 7 inverse huizen. Deze vertellen de verhalen over de rol die de pioniers van Delft in de geschiedenis. Oomen hoopt dat het karakteristieke gebouw, de toegangspoort van Delft wordt. "Eerder was dat het prachtige oude stationsgebouw. Nu dat niet meer in gebruik is, hebben we een ander visitekaartje nodig." De invulling van de publieke ruimtes in House of Delft spelen een grote rol voor het succes van dat visitekaartje, aldus Oomen. "De publieke functie biedt nadrukkelijk ruimte voor de TU, andere kennisinstellingen en kennisgedreven bedrijven om hier te werken, bijeenkomsten te organiseren en zich op deze unieke plek in Delft te presenteren aan het grote publiek. Op die manier maken de mensen kennis met wat Delft allemaal bereikt heeft en waar ze mee bezig is. Denk aan de The Ocean Cleanup, een initiatief dat op deze manier internationale allure kan krijgen. De komende tijd gaan we dit alles nog verder uitwerken."

Tegengeluiden
Ondanks de vele lovende woorden over het gebouw van voorstanders, is er ook een aantal mensen die de komst van het pand niet zo zien zitten. Jan Peter de Wit van Onafhankelijk Delft noemt in AD Delft het gebouw een tikkeltje ordinair vanwege de blauwe neonverlichting en is bang dat het gebouw afbreuk doet aan het historische beeld van de binnenstad. "Onzin", vindt Oomen. "Het is een prachtig pand, ontworpen door een architect met Delftse roots, met veel verwijzingen naar de historie van Delft aan de buitenkant. Ik zou ook niet willen dat het een normaal gebouw is, dat kan iedereen neerzetten. Het moet iets bijzonders zijn, iets met een iconische uitstraling, en dat heeft dit. Maar, ieder z'n eigen smaak natuurlijk. Als we een gebouw moeten ontwerpen dat iedereen mooi vindt, blijf je bezig."