Team Compleat won dit jaar de felbegeerde Leadership Award (Foto: Haalbeeld)
Team Compleat won dit jaar de felbegeerde Leadership Award (Foto: Haalbeeld) Foto: Haalbeeld

COMPLeat verbindt en stimuleert samenzijn

Algemeen

Eenzaamheid oplossen onder ouderen en daklozen is geen gemakkelijke taak. Toch hebben zes studenten een plan ontwikkeld om een stap in de goede richting te zetten. Met COMPLeat willen ze ouderen, studenten en tijdelijk daklozen met elkaar in contact brengen door hen samen te laten koken en eten. Met hun plan wonnen zij als team de Leadership Award.

Door Esther Luijk

De zes studenten, Stein van Veggel, Emma Poppelier, Bart Keulen, Ioan Birgaouanu, Olivia Meng en Martijn Comans, studeren allen aan de TU-Delft. Tijdens de module Personal Leadership, die voor het zesde jaar op rij werd verzorgd, werden deze honoursstudenten uitgedaagd om na te gaan wat voor technologische oplossingen zij konden bieden om eenzaamheid onder daklozen en ouderen tegen te gaan. De casus die zij daarbij kregen was 'Abtswoude bloeit', het gebouw van Pieter van Forreest in de Voorhof dat door SHS herontwikkeld wordt als accommodatie waar studenten, tijdelijk daklozen en ouderen samen gaan wonen.

Compleat
Wat brengt mensen nu samen, vroegen de zes studenten zich af. "Eten!", zegt Martijn. "Denk aan Kerst, Pasen, of andere gelegenheden. Mensen voelen zich nader bij elkaar betrokken als ze met z'n allen aan tafel zitten." Dat is precies waar COMPLeat op gebaseerd is. De studenten merkten dat er nog weinig gelegenheid was om elkaar te ontmoeten in Abtswoude. "De verschillende groepen wonen wel bij elkaar, maar leven zelfstandig en gaan allemaal hun eigen gang. Er was nog niet echt een manier om samenzijn te stimuleren," vertelt Olivia. "De oplossing hoeft niet moeilijk te zijn, maar het moet wel georganiseerd worden. Wij hebben een app ontwikkeld waar de betrokken partijen zich kunnen aanmelden: wil je alleen eten, of wil je koken of helpen? Het kan allemaal ingevuld worden in de app."

Keerzijde
Ook aan de keerzijde dat de ouderen in Abtswoude wellicht niet met een app om kunnen gaan, heeft het team gedacht. "We hebben met de mensen gepraat en een van de ouderen vertelde ons dat er ooit al eens zo'n eetavond georganiseerd is", vertelt Martijn. "De studenten kwamen toen gewoon langs de deuren met een lijst om van iedereen te horen of 'ie erbij wilde zijn. Dat is dus ook nog een optie. De app kan een hulpmiddel zijn bij het organiseren.

Impact
Met de module wil de in de Delftse Buitenhof getogen docent Glenn Weisz laten zien dat studenten ook tijdens hun opleiding al iets kunnen bereiken. "Eenzaamheid is een reëel en gelaagd probleem", zegt hij. "We verwachten niet van de studenten dat ze het totale probleem oplossen, maar ze kunnen met deze module wel echt sociale impact hebben." Weisz merkt dat de studenten vaak meer in hun mars hebben dan ze zelf denken. "Vaak verwachten ze er weinig van. Ze denken: ik ben nog maar een student, wat kan ik nu eenmaal bereiken? Maar als je al zoveel verschil kan maken in de zeven weken van deze module, kan je nagaan wat ze dan kunnen als ze zich volledig op sociale problemen zouden storten!"
COMPLeat streed tegen vier andere teams. Ondanks dat ook zij goede ideeën hadden, werd het idee van Compleat verkozen tot het beste. "We beoordelen op verschillende vlakken", vertelt Weisz. "Vooral op de schaalbaarheid van het plan scoorden ze goed, dus in welke mate het idee ook verspreid zou kunnen worden naar andere doelgroepen of gebieden."

Trots
De studenten zelf zijn trots op hun behaalde resultaat. Hoe nu verder, dat weten ze echter nog niet. "De betrokken partijen van Abtswoude waren erg enthousiast over ons plan", vertelt Olivia. "We gaan nu met z'n allen kijken of en hoe we het plan gaan uitwerken. We hebben ingespeeld op al bestaande voorzieningen; er is bijvoorbeeld al een grote gemeenschappelijke ruimte en er zijn diverse kookeilanden in de maak. Niets houdt ons dus tegen om het plan ook daadwerkelijk uit te voeren!". Abtswoude was echter niet alleen enthousiast over het plan van COMPLeat. Er wordt door de betrokken partijen onderzocht of de ideeën en initiatieven van een aantal andere teams ook uitgevoerd of ontwikkeld kunnen worden.

TopDelft
De winst van de Leadership Award leverde COMPLeat niet alleen de eer en een trofee op, maar ook een plek op het podium bij TOPdelft bij PrinsenKwarier. TopDelft organiseert de komende tijd activiteiten, presentaties, debatten en bijeenkomsten met als thema 'wijken, innovatie en zorg', en het plan van COMPLeat sluit aan bij zowel zorg als innovatie. Het team kan bij TOPdelft hun idee presenteren aan belangstellenden uit Delft.