Ook op Witte donderdag was de Nieuwe kerk volledig uitverkocht (foto: Ronald Knapp)
Ook op Witte donderdag was de Nieuwe kerk volledig uitverkocht (foto: Ronald Knapp)

Matthäus Passion in uitverkochte Nieuwe Kerk

Algemeen

Vlak voor Pasen voerde het Bachkoor Holland, samen met het Concertgebouw Kamerorkest, voor het eerst in Delft de Matthäus Passion uit. Onder leiding van dirigent Gijs Leenaars gaven koor, orkest, solisten en de jonge zangers van het Haags Matrozenkoor twee indrukwekkende en uitverkochte concerten.

Op Goede Vrijdag was Marja van Bijsterveldt, burgemeester van Delft, aanwezig met haar gasten waaronder enkele bewindslieden en leden van de Tweede Kamer.

Lijdensweg
De Matthäus Passion behoort tot de ontroerendste vertolkingen van het lijdensverhaal van Christus. Vanaf de eerste noten tot aan het adembenemende slotkoor heeft Johann Sebastian Bach de passiegeschiedenis uit het evangelie van Matteüs aangrijpend muzikaal vormgegeven. De akoestiek en sfeer in de Nieuwe Kerk vormen de ideale basis voor het oratorium waarin grote koordelen en verstilde solo's elkaar afwisselen.

Traditie
De stemmen van Lenneke Ruiten, Franziska Gottwald, Mikael Stenbaek, Niklaus Kost, Andreas Karasiak en Wiard Witholt klonken tot ver achter in de kerk. Mezzosopraan Esther Kuiper verving op Goede Vrijdag Franziska Gottwald die wegens ziekte niet kon optreden. Beide concerten eindigden in een eerbiedige stilte, gevolgd door het luiden van de kerkklokken.

Reacties
Het publiek reageerde enthousiast: "Na het recitatief waarin Jezus sterft laat de dirigent niet alleen de musici maar ook de zaal stil zijn. Ontroerend!" "Ik ben als vaste bezoeker van Leiden 'meeverhuisd' naar Delft en daar heb ik geen spijt van. Het was prachtig!" Bachkoor Holland is in Delft een waardevolle traditie van passiemuziek gestart.

Meer informatie over het Bachkoor op www.bachkoorholland.nl