Afbeelding

Hoe gaat het met René Lander?

sport

DELFT - René Lander (48) voetbalde lange tijd bij DHC, maar sloot zijn prachtige carrière af bij zijn jeugdliefde Delft.

Lander werd al op 5-jarige leeftijd lid van Delft. "Mijn vader was er jaren lid, dus daar ging ik heen. In het begin trainde je alleen en speelde je zo nu en dan eens een wedstrijd. Dat deed je op een heel veld, dus de eerste twintig minuten was het een kluitje aan de ene kant, de tweede twintig minuten aan de andere."

- Met wie speelde je zoal?
"Met onder anderen Raymond Mastenbroek, Erwin Verhagen, Maurice Bavelaar en Silvano Bellai. Een heel aantal jongens vertrok in de jeugd al naar DHC. Ik wilde ook wel weten waar mijn plafond lag, maar wel eerst voor het eerste elftal van mijn eigen club spelen. Mijn debuut volgde al snel, want als tweedejaars B-junior speelde ik onder Pierre van Zinnen mijn eerste wedstrijd voor het eerste."

- Met wie speelde je daar?
"Met Barend Colijn, Ron Hogenboom, Robert van den Berg, Louis van der Weijden en Erwin Verhagen. We hadden een prima elftal en werden tweede achter Delfia. Doordat er geen vervangende periode was, grepen we echter overal naast."

- En toen?
"Vertrok ook ik naar DHC. Ik ging erheen met het idee dat ik in het tweede zou spelen, maar onder Wim van Til was ik direct vaste kracht in een elftal met onder meer Cees Adegeest, Hans Suiker, Eric Wolf, Frits Gronsveld, Robin Knoester en Stephan 't Hart. Datzelfde gold overigens voor Michael Stet. In mijn debuutwedstrijd tegen het FC Den Haag van Frans Danen, René Stam en Heini Otto maakte ik de 1-1. Dat was natuurlijk een prachtig begin."

- Bleef je er lang?
"Ik ben er zo'n dertien seizoenen gebleven en speelde uiteindelijk ook met jongens als Christiaan Gerrets, Sjim Jansen, Marco Hoogendijk en Rob Krul uit eigen jeugd en jongens van buitenaf als Patrick Petrici. Het was een prachtige tijd en we hadden een zeer hechte groep. Afgelopen zaterdag tijdens de reünie was het dan ook beregezellig. Er was even interesse van clubs als Quick Boys, Tonegido en Sparta, maar daar ben ik niet op ingegaan. Als ze me bij mijn vrienden weg wilden halen, hadden ze meer moeten bieden en dat deden ze niet."

- Welke wedstrijden blijven je bij?
"Mijn debuut natuurlijk, maar ook de wedstrijden tegen het Nederlands elftal, Feyenoord en PSV. Helaas was ik tijdens de wedstrijd tegen Ajax op vakantie. Een mooi verhaal is dat we in het Philips Stadion speelden, waar we met 7-1 verloren. Frits Gronsveld scoorde de 4-1, maar de naam van Ed Greuter werd omgeroepen. Daar zijn ze beide nog lang aan herinnerd."

- En erna?
"Ben ik teruggegaan naar Delft, waar Joop Hoornweg trainer werd. Ik had het mijn vader beloofd en belofte maakt schuld. Ik kwam samen met Raymond van der Knaap en het liep als een trein. We werden dat seizoen kampioen, terwijl het jaar ervoor net degradatie was ontlopen. In de jaren erna groeiden we uit tot een stabiele tweedeklasser. Na vier jaar stopte ik, omdat het moeilijk te combineren was met mijn gezin, maar ik ben nog een paar keer bijgesprongen om de club uit de brand te helpen."

- Wat doe je nu nog?
"Ik ben assistent-trainer van Marc Breuer bij de A1 van Den Hoorn. Ik kwam er terecht omdat mijn kinderen er speelden. Bij Delft kijken schiet er vaak bij in, maar als ik een kans zie, ga ik er zeker kijken op zondag."