Afbeelding
Foto: Martijn Linthorst

Nouveau Blue – evolutie in Delfts aardewerk

Algemeen

Royal Delft viert dit jaar zijn 365-jarig jubileum. De exacte jubileumdag was op 28 maart. Maar het hele jaar zal de Delftse aardewerkfabriek aan de Rotterdamseweg in jubileumsfeer blijven.


In de negentiende eeuw wordt door Royal Delft de fundering gelegd voor het aardewerk dat vandaag de dag door producenten over de hele wereld wordt gemaakt: het nieuwe Delfts Blauwe aardewerk is geboren. Een aantal personen uit de geschiedenis van Royal Delft spelen hierin een hoofdrol. Leer deze bijzondere mannen en hun innovaties kennen door een bezoek te brengen aan de tentoonstelling Nouveau Blue: van visie tot realisatie.

In het themajaar is een belangrijk onderdeel de tentoonstelling Nouveau Blue, verwijzend naar de periode eind negentiende en begin twintigste eeuw. Een periode waarin het Delfts aardewerk nieuw leven ingeblazen werd. Nieuw Delfts Aardewerk, vandaar de titel Nouveau Blue.

Joost Thooft
Een periode waarin er maar weinig vraag was naar Delfts aardewerk ging hier aan vooraf. Totdat Joost Thooft de fabriek kocht, met de visie en instelling om Delfts Blauw in ere te herstellen. Tegenwoordig is het Delfts Blauw vermaard over de hele wereld. De basis voor het huidige Delfts Blauw is in de periode-Thooft gelegd.
Joost Thooft stond niet alleen in zijn visie. Die had hij samen met een aantal anderen, te weten Le Comte, Senf, Labouchère en Tulk.
De heren onder leiding van Joost Thooft staan centraal in de tentoonstelling Nouveau Blue. Om zijn visie te bestendigen, is Joost Thooft destijds naar Engeland geweest, naar de Pottery District. Volgens de principes van de Engelse Pottery Industry is destijds het productieproces van het Nederlandse aardewerk aangepast. Hierdoor werd het Delfts Blauw van een veel betere kwaliteit.

Wereldtentoonstelling
Welke onderdelen zijn er dan specifiek aangepast ten opzichte van de periode daarvoor. Dat is allereerst de kleur, die blauwer werd, scherper en fijner. Ten opzichte van het originele Delfts aardewerk, dat was gebaseerd op het Chinees porselein.
In de tentoonstelling gaat het over de visie van de mannen en hun verhalen. Het effect van de veranderingen was, dat Delfts aardewerk snel weer populairder werd. Vanwege deze verdienste heeft Joost Thooft destijds zelfs een medaille gewonnen tijdens de Wereldtentoonstelling in Parijs in 1900.

De Experience
Van alle periodes is er veel tentoongesteld. In 2012 is de Experience geopend, waar de bezoekers het Delfts Blauw aardewerk echt gefabriceerd zien worden. Onder andere door de meester-schilders.
De Koninklijke Porceleyne Fles is de laatst overgebleven aardewerkfabriek uit de zeventiende eeuw. Hier wordt het wereldberoemde Delfts Blauw volledig met de hand beschilderd volgens eeuwenoude tradities.
Bij de Royal Delft Experience ontdek je de complete geschiedenis en het productieproces van het Delfts aardewerk.