Afbeelding

Fred van Helden

Algemeen

Fred van Helden is actief bij de Buurtverbinders. Binnenkort organiseren zij een gezonde voorjaarsmarkt in Voordijkshoorn.

1. Waarom wilde je op de foto op het Van Foreestplein?
Met de Buurtverbinders doen we een aantal markten in het jaar, die op het plein plaatsvinden. 7 april hebben we hier de voorjaarsmarkt, waarmee we allerlei mensen uit de buurt erbij proberen te betrekken.

2. Wat is daar te doen?
Het is een gezonde voorjaarsmarkt, dus we hebben allemaal mensen rond zorg en welzijn uitgenodigd om een kraampje te huren. Daarnaast is er een gewone markt, waar mensen hun spullen kunnen verkopen. Er is ook muziek en een voetbalcompetitie voor de kinderen.

3. Is er altijd een thema?
Het is goed dat we die zorg en welzijn ergens kunnen laten zien. En dat je voor die verbinding telkens een ander thema eruit kan lichten. We hebben ideeën om ook een markt te organiseren rond cultuur of rondom zang en dans.

4. Wie zijn de Buurtverbinders?
Als Buurtverbinders zijn wij beheerders van het digitale dorsplein. Daarmee willen we het idee van vroeger, dat je bij de buurman een kopje suiker vraagt, terugkrijgen. We willen mensen weer bij elkaar brengen en ze het gevoel geven: dit is jouw wijk en jouw buurt.

5. Met wie doen jullie dat?
DOEL is onze partner eigenlijk. Vorig jaar bijvoorbeeld konden mensen tijdens de kerstmarkt bij DOEL erwtensoep halen. DOEL hoort bij de GGZ en hier komen mensen doordeweeks, bijvoorbeeld voor de dagbesteding. Ook is er bijna elke avond een maaltijd.

6. Hoe ben je er terecht gekomen?
Ik ben dominee bij de Hofkerk en vanuit de kerk zochten we verbinding met de buurt. Via basisschool De Schatkaart kwam ik vorig jaar in contact met de Buurtverbinders.

7. Wat doen de Buurtverbinders straks op de voorjaarsmarkt?
De PvdA heeft gekeken naar wat er gebeurt in de wijken en hebben de Pluim van de Arbeid in het leven geroepen. Die krijgen de Buurtverbinders op de markt uitgereikt. Online konden mensen op ons of op Maakwerken stemmen. Wij hebben de Pluim gewonnen, dat is erkenning en waardering voor wat we doen.

8. Wat is er voor kinderen in de buurt?
Voor kinderen is er sport en spel. Sinds twee weken zijn er sportcoaches in de wijk, die hier in de buurt een sportvereniging hebben opgezet.

9. Wat zou je nog willen doen?
Zo'n sportvereniging is het soort initiatieven dat we er als Buurtverbinders bij willen hebben. We houden nog genoeg dromen over. Een playbackshow lijkt mij bijvoorbeeld fantastisch, of een soort Voice van de Kuyperwijk.

10. Wat zou je doen als je de burgemeester van Delft was?
Ik vind dat de burgemeester het al aardig goed doet! Maar ik zou graag de buurthuizen terug willen hebben.