De partijen gingen regelmatig in debat, zoals hier in theater De Veste.
De partijen gingen regelmatig in debat, zoals hier in theater De Veste.

Op weg naar de verkiezingen

Algemeen

Het laatste weekend voor de gemeenteraadsverkiezingen is ingegaan, en dat betekent dat de lijsttrekkers van de Delftse politieke partijen hun eindspurt hebben ingezet om de Delftse burger van hun standpunten te overtuigen. Grote kans dat u de campagneteams nog tegenkomt.

Door Esdor van Elten

Socialistisch rood, progressief groen, liberaal blauw of lokaal gekleurd: over één ding zijn àlle lijsttrekkers in Delft het eens: ga stemmen! Laat horen wat je vindt en toon je betrokkenheid bij de stad! Vier jaar geleden nam 55,6% van de Delftse stemgerechtigden de moeite om de gang naar de stembus te maken. Dat was, eerlijk is eerlijk, meer dan het landelijk gemiddelde van 54%, maar het betekent nog steeds dat slechts iets meer dan de helft van de Delftse burgers stemt. En dat terwijl er echt wel zaken op het spel staan. En dan is er natuurlijk ook nog het referendum over de Wet op de Inlichtingen en Veiligheidsdiensten.

Hangijzers

De afgelopen weken heeft u in Delft op Zondag een aantal hete hangijzers voorbij zien komen: wat te doen aan het feit dat wonen in Delft zo duur is? Kan het onderhoudsniveau van de stad verbeterd worden? Maar ook: hoe zit het met de armoedebestrijding in de stad, de jeugdzorg en hoe houden we de stad leefbaar? Deze week neemt 'Politieke Stellingname' een voorschot op de (nabije) toekomst: moet Delft sparen of juist weer gaan investeren? Het zijn allemaal zaken waar de gemeenteraad veel over te zeggen heeft, en dus is stemmen belangrijk. En niet alleen kiezen wij woensdag 21 maart de partij en de kandidaat die onze belangen het beste behartigt, ook worden wij geacht een mening te hebben, of niet, over de Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten in het landelijke raadgevende referendum hierover.

Vervoer
Mocht u graag willen stemmen, maar door uw beperkte mobiliteit geen mogelijkheid ertoe zien, dan biedt Ideaal Zorg uitkomst. Ideaal Zorg, organisatie voor wijkverpleging, helpt ouderen in Delft om hun stem uit te brengen. Met hulp van vrijwillig betrokken verpleegkundigen en verzorgenden worden de deelnemers thuis opgehaald en na afloop weer thuis gebracht. Afhankelijkheid van een rolstoel is geen probleem, want Hofstad Taxi en Connexxion stellen een geschikt vervoermiddel met professioneel chauffeur ter beschikking.

Debat

Stemmen dus. De meeste debatten zijn achter de rug, maar Delftse ondernemers en andere geïnteresseerden kunnen maandag 19 maart nog even snel hun kennis verrijken. Vanaf 17.30 presenteren VNO-NCW Delft en MKB Delft een politiek ondernemersdebat in het Stadskantoor van Delft. MKB Delft, VNO-NCW Delft en Delft.business nodigen u van harte uit bij het debat aanwezig te zijn. Meer informatie en de aanmeldmogelijkheid vindt u op www.delft.business.

Locaties
Er kan 21 maart van 7.30 uur tot 21.00 uur gestemd worden voor zowel de gemeenteraad als het referendum in 49 verschillende stembureaus, verspreid over Delft. Op www.Delft.nl vindt u alle locaties. Neem uw stempas en identiteitsbewijs mee (paspoort, rijbewijs of identiteitskaart), anders mag u niet stemmen.