Afbeelding
Foto: Esther Luijk

Hemd van het lijf: Aat Snaterse

Algemeen

Aat Snaterse (77) is al zestien jaar verslaggever bij de Stadsradio van Delft. Al zijn belevenissen geeft hij nu uit in het boek 'Mannetje van de radio'

1. Waarom wilde u op deze plek gefotografeerd worden?
Het gaat om de appartementen achter mij aan de Rotterdamseweg. Bij het bouwen ervan vonden ze de restanten van het Klooster Koningsveld. Ik ben erg geïnteresseerd in archeologie en het is een van de onderwerpen die ter sprake komen in mijn boek.

2. Waar gaat uw boek over?
Het zijn zo'n vijftig verhalen over alles wat buiten het interview om gebeurt. De sfeer, de omstandigheden, noem maar op. Als de microfoon uitgaat komen vaak de leukste verhalen pas. Ik heb ze in de loop der jaren allemaal opgeschreven en nu gebundeld.

3. Kunnen we smeuïge onthullingen verwachten?
Nee hoor! Ik zeg alleen maar aardige dingen over iedereen. Bovendien speelden sommige verhalen zestien jaar geleden. De hoofdpersonen hoeven zich dus geen zorgen te maken.

4. Wanneer komt 'Mannetje van de Radio' uit?
Zaterdag 24 maart presenteer ik in het clubgebouw van de Delftse Tennis Bond het eerste boek aan oud-burgemeester Huib van Walsem.

5. Waarom niet aan burgemeester Marja van Bijsterveldt?
Huib is een heel historisch bevlogen persoon, net als ik. We delen de liefde voor de stad. Bovendien is er een verhaal in het boek gewijd aan hem. over zijn optreden bij orkestvereniging Consequenza. Burgemeester van Bijsterveldt vond het gelukkig niet erg!
6. Wat vindt u zelf het leukste verhaal uit het boek?
Dat is zonder twijfel het verhaal over minister Jacqueline Cramer. Ze kwam op bezoek bij de TU Delft voor de presentatie van de Nuna zonneauto. Toen ze, gekleed in een heel strakke rok, zei dat ze wel even in de auto wilde zitten, tilde de eveneens aanwezige Wubbo Ockels haar plompverloren in het kuipstoeltje, het was een prachtgezicht! Zulke dingen zie je niet op de radio!

7. Is er wel eens iets misgegaan tijdens uw werk?
Twee keer ben ik vergeten op het opnameknopje te drukken, heel stom. Kwam ik er in de studio pas achter dat ik geen verhaal had. Ik loste het op door in een live-uitzending het verhaal nog eens na te vertellen.

8. Wilt u nog lang doorgaan als radioverslaggever?
Zeker, het is vreselijk leuk werk. Pas als ik te langzaam of vergeetachtig wordt, ga ik erover nadenken om te stoppen.

9. Wat kost het boek?
Het boek is voor 14,90 euro te koop bij verschillende boekhandels in Delft.

10. Wat zou u doen als u burgemeester van Delft was?
Ik zou mijn best doen om de historie van Delft te bewaren en het te laten zien aan de burgers. Er wordt nu soms letterlijk overheen gewalst en dat is zonde.