Ruud Galjé heeft nostalgische gevoelens bij en vertrouwen in de toekomst van DHL, de club waar hijzelf en zijn broer Hans speelden. (foto: Roel van Dorsten)
Ruud Galjé heeft nostalgische gevoelens bij en vertrouwen in de toekomst van DHL, de club waar hijzelf en zijn broer Hans speelden. (foto: Roel van Dorsten) Foto: Roel van Dorsten

Ruud Galjé wil DHL laten uitgroeien tot een stabiele tweedeklasser

Algemeen

DELFT - De wonderbaarlijke wederopstanding van de club en een belofte aan zijn vader deden Ruud Galjé terugkeren bij zijn jeugdliefde DHL. En dat bevalt.

Voor verenigingsmanager Galjé, die eerder al goed werk deed bij Vitesse Delft en Concordia, voelt de gang naar de Brasserskade vertrouwd aan. "Het klinkt cliché, maar dit voelt als thuiskomen. Ik kom weer bij het échte DHL, waar ik zelf gevoetbald heb en waar nog steeds hetzelfde geborgen familiegevoel heerst als in die tijd. Mannen als Wim van Gend, Jan Schilperoort en Jan van den Akker lopen er, tot mijn grote genoegen, nog altijd rond."
In november werd hij tijdens de algemene ledenvergadering voorgedragen als verenigingsmanager, een functie waarin velen hem graag jaren eerder hadden gezien. "Ik ben door de jaren heen vaak genoeg benaderd, maar er is een tijd geweest waarin er niet veel te managen viel. Nu staat de club er goed voor en is er genoeg werk te verrichten. Toen ik afgelopen jaar weer werd benaderd, ben ik erin gestapt."
Vanaf november begon een fase van oriënteren. "Wat me opvalt is dat er zoveel positieve vrijwilligers binnen de club zijn. De betrokkenheid is sowieso goed, dat zag je alleen al aan de winterbarbecue waar zomaar honderdveertig man op afkwam. Dat is natuurlijk geweldig."
Maar wat houdt het takenpakket van een verenigingsmanager eigenlijk in? "Ik heb bij Paul de Bree en Dick van den Boon aangegeven dat als ze een opdracht voor me hadden, ze dat konden aangeven. Het eerste dat ik heb opgepakt is ervoor zorgen dat we een leerbedrijf van ROC Mondriaan werden. Zo kunnen jongens die de opleiding tot trainer volgen hier stage komen lopen. Dat traject heb ik bij Vitesse Delft en Concordia ook ingezet, dus dat ging goed. Daarnaast vroegen ze het normen- en waardenbeleid goed door te lichten en dat hebben we met twee vrijwilligers gedaan, zodat er weer een document is, waarmee de club verder kan."
Maar daar houdt de bemoeienis niet mee op. "Zo zit ik regelmatig om tafel met Paul Koekenberg, technisch jeugdcoördinator over de te varen koers. Dat is nodig, want we hebben inmiddels drieëndertig jeugdteams. Dat vergt heel wat organisatie. Het mooie is dat we nu in elke leeftijdscategorie échte DHL'ers als trainers hebben. Bovendien hoop ik dat, als jongens van de club het potentieel zien, ze ook weer iets voor de club willen betekenen."
Dat zal moeten bijdragen aan nieuwe successen. "Want wie de jeugd heeft, heeft de toekomst. Daarom hebben we het ambitieniveau bijgesteld. We willen op termijn doorgroeien tot een stabiele tweedeklasser, al weet ik als geen ander dat dat alleen maar stap voor stap kan. Wat we echter ook niet uit het oog moeten verliezen is dat die hogere lat niet ten koste moet gaan van de sfeer, want DHL moet DHL blijven."
Galjé zou in de toekomst graag een eerste elftal vol met zelf opgeleide jongens zien. "Maar jongens van buitenaf die een meerwaarde kunnen hebben voor het elftal zijn ook welkom, mits ze in het plaatje passen. Het zou mooi zijn als DHL een populaire club onder spelers uit de regio wordt. We hebben als vereniging heel wat te bieden, maar je moet hier niet komen als je denkt dat er geld te halen valt. Wij gaan namelijk nooit betalen. Wel zijn er faciliteiten."
En die worden alleen maar mooier. "Want er liggen inmiddels vergevorderde plannen voor wat betreft de vernieuwing van de accommodatie. De gesprekken met de gemeente daarover verlopen goed. De club is dus in al haar facetten in beweging: er is een grote meisjesafdeling, we bieden onderdak aan een BSO, we hebben een carnavals- en een skivereniging en we beginnen ook met het Walking Football. Het lelijke eendje van een aantal jaar geleden, waarvan veel mensen dachten dat het nooit meer wat zou worden, groeit uit tot een prachtige zwaan."
Galjé ziet zichzelf daarbij graag als een 'spin in het web'. "Ik ben er om extra handjes te geven en te genereren als het bestuur dat nodig acht. Ik vergelijk de situatie een beetje met die van Concordia toen ik er begon. Daar zijn we van onderaf aan begonnen met bouwen en kijk waar de club nu staat: ze hebben de grootste jeugdafdeling van heel Delft."
Dat is niet zomaar gekomen. "Daar zijn we ook stap voor stap te werk gegaan en dat doen we hier weer. Zo moeten er bijvoorbeeld ook duidelijke functieomschrijvingen komen voor als we mensen benaderen om iets voor de clubs te doen. Laatst hebben we met de coördinatoren in de jeugd bij elkaar gezeten en werd de vraag gesteld wat de taken van een coördinator nou eigenlijk zijn. We zijn nu dus aan het werk om al die taken in kaart te brengen."
De ambities bij DHL zijn dus hoog. "We moeten als club ook duidelijk keuzes maken waar we heen willen en hoe we daar willen komen. Als we die weg hebben uitgestippeld, weet ik zeker dat dat gaat lukken, want deze prachtige club is weer springlevend!"