Mevrouw van der Rassel-van der Kleij was onder de indruk van de imposante PET-CT scanner. (Foto: PR)
Mevrouw van der Rassel-van der Kleij was onder de indruk van de imposante PET-CT scanner. (Foto: PR)

Digitale PET-CT scanner in Reinier de Graaf Gasthuis

Algemeen

Mevrouw van der Rassel- van der Kleij had deze week de primeur. Zij is de eerste patiënt die in het Reinier de Graaf ziekenhuis werd onderzocht met de nieuwe digitale PET-CT scanner.

Deze nieuwe scanner werkt sneller en nauwkeuriger dan de bestaande analoge PET-CT scan. Reinier de Graaf is het derde ziekenhuis in Nederland dat in het bezit is van deze volledig digitale PET-CT scan van Philips. Doordat de beelden met deze digitale scanner sneller tot stand komen, liggen patiënten korter in de PET-CT scan. Coördinator PET-CT scan/medisch nucleair werker Robbertjan Boek vertelt: "Door de vernieuwde techniek krijgen patiënten een lagere dosis radioactiviteit toegediend. Ook al is de hoeveelheid straling waaraan patiënten tijdens een PET-CT worden blootgesteld minimaal, blijft het immers zaak de hoeveelheid radioactiviteit zo laag mogelijk te houden. Een ander voordeel is dat de nieuwe scan gedetailleerdere en scherpere beelden maakt, waardoor tumoren kleiner dan 10 mm veel beter zichtbaar zijn. Hierdoor kunnen we in sommige gevallen een nauwkeurigere diagnose stellen."

Meest geavanceerde versie
Hoofd Nucleaire Geneeskunde Wim den Bleker is blij met het nieuwe apparaat: "Eigenlijk wilden we met de verhuizing naar de nieuwbouw in 2015 al overgaan op een digitale PET-CT scan. Philips, onze leverancier van medische apparatuur, kon de scan op dat moment nog niet leveren. Nu hebben we de nieuwste, meest geavanceerde versie, de Philips Vereos." Bij een PET-CT onderzoek zijn organen in 3D-beeld zichtbaar, nadat de patiënt een kleine hoeveelheid radioactieve stof toegediend heeft gekregen. De PET-CT is een betrouwbaar onderzoeksinstrument voor het (vroeg) detecteren van bijvoorbeeld kanker. Met de digitale PET/CT worden de kleinste afwijkingen zeer gedetailleerd zichtbaar voor onder andere urologen, chirurgen, oncologen en longartsen.