Woonberichten

Algemeen

Elektra en gas
n
Door een tekort aan technici moeten nieuwbouwkopers vaak weken tot maanden langer wachten op de sleutel van hun woning. Netbeheerders en aannemers kunnen de vraag naar nieuwe aansluitingen van elektra en gas niet aan. Vereniging Eigen Huis doet een dringende oproep aan minister Ollongren om onderzoek te doen en oplossingen te vinden. Zonder nutsaansluitingen is een huis nog niet gereed voor bewoning en kan die niet worden opgeleverd. Daarom doet Vereniging Eigen Huis doet een dringende oproep aan minister Ollongren om onderzoek te doen en oplossingen te vinden. Wettelijk moeten netbeheerders binnen achttien weken na de aanvraag de aansluitingen bij een nieuwbouwwoning in orde hebben. Die termijn wordt nu zelden gehaald, zo blijkt uit de vele klachten die de vereniging de laatste maanden hierover hoort. Netbeheerders hebben te maken met een forse toename van het aantal aanvragen voor nieuwe aansluitingen. Door een tekort aan technici moeten consumenten vaak langer wachten. De bouwer is klaar met de woning, maar omdat elektra (en gas) niet zijn aangesloten kan de woning niet worden opgeleverd. Nieuwbouwkopers kunnen nergens met hun klacht terecht en kunnen niemand tot snelheid manen. De bouwtermijnen die de bouwer opneemt in de contracten worden over het algemeen zo ruim gesteld dat er zelden sprake is van een bouwtijdoverschrijding.
Nieuwbouwkopers kunnen daarom geen vergoeding claimen als de oplevering vertraging oploopt, maar krijgen wel te maken met extra lasten, zoals de huur van een tijdelijke woning. Afspraken met keuken- en vloerenleveranciers en stukadoors moeten vaak worden afgezegd en ook hoort de vereniging vaak over logistieke problemen voor gezinnen met schoolgaande kinderen.

Roep om energieadvies
nHypotheekadviseurs en makelaars vertellen hun klanten nauwelijks hoe zij hun nieuwe woning energiezuiniger en duurzamer kunnen maken. Acht op de tien huizenkopers krijgt hier geen informatie over. Vereniging Eigen Huis wil dat dit snel verandert. Vereniging Eigen Huis vindt hiervoor steun bij minister Ollongren van Binnenlandse Zaken. De minister bespreekt de roep om energieadvies volgende maand in het Platform Hypotheken, een overlegorgaan tussen het Rijk, toezichthouder AFM en de hypotheeksector. Ook zij wil dat financiële professionals meer doen op het gebied van energiebesparing en verduurzaming van woningen. Slechts 20 procent van de makelaars en hypotheekadviseurs adviseert klanten over energiebesparing en verduurzaming, 80 procent doet dat niet, blijkt uit onderzoek van Vereniging Eigen Huis. Over ruimere financieringsmogelijkheden of subsidies voor energiebesparende maatregelen wordt vaak niets gezegd. Ook ontbreekt de kennis hierover. Een koper kan tot 6 procent meer lenen als hij met dat geld de energieprestatie van de woning verbetert. De lagere energielasten compenseren dan de iets hogere hypotheeklasten. Daarnaast zijn er subsidies en gunstige leningen voor bijvoorbeeld warmtepompen. De meeste mensen weten niet goed hoe ze hun nieuwe of huidige woning energiezuiniger kunnen maken en hoe ze dit kunnen financieren. Zij verwachten dat hun makelaar en hypotheekadviseur daarbij helpt.


nRenovaties om huurwoningen te verduurzamen kunnen op veel draagvlak rekenen onder huurders, blijkt uit onderzoek van de Woonbond. Maar liefst in 87 procent van de onderzochte renovaties was voldoende draagvlak om de renovatie door te laten gaan. Om een renovatie in een flat of complex door te laten gaan moet minstens 70 procent van de huurders instemmen. Bij woningverbetering die de woningen energiezuiniger maken wordt dat dus vaak gehaald. Corporatiekoepel Aedes claimt dat de 70 procent-norm verduurzaming in de weg staat. Nu blijkt opnieuw dat de draagvlakmeting in de praktijk helemaal geen belemmering is. Zo lang verhuurders maar met goede plannen komen en huurders op tijd betrekken. "De 70 procent-regel is een goede manier om tot renovatieplannen te komen met draagvlak onder de bewoners", zegt Woonbond-directeur Ronald Paping. "Bovendien wordt zo voorkomen dat verhuurders tal van individuele juridische procedures moeten voeren om een renovatietraject door te voeren. Nu wordt de redelijkheid immers getoetst aan het halen van 70 procent instemming."
De komende jaren moeten er veel huurwoningen worden gerenoveerd om de afspraken uit het Energieakkoord te halen. In 2020 moeten huurwoningen gemiddeld op label B zitten. Paping: "De 70 procent-norm zorgt ervoor dat er tempo gemaakt kan worden met projecten die op draagvlak van huurders kunnen rekenen."