Huizen zijn in de huidige woningmarkt meestal na twee of drie kijkdagen wel verkocht.
Huizen zijn in de huidige woningmarkt meestal na twee of drie kijkdagen wel verkocht.

'Is er zicht op ontspanning in een overspannen woningmarkt?'

Algemeen

DELFT - In de huidige woningmarkt kan het met twee of drie kijkdagen wel gebeurd zijn. Dat is de ervaring van makelaar Arjen Cardinaal van V&W Makelaars. In zo'n kort tijdsbestek kan een huis al verkocht zijn.

Dat is voor niet alle woningzoekers even prettig. De vraag is in deze woningmarkt groter dan het aanbod en dat betekent dat er krapte is. "Je weet als belangstellende woningzoeker dus dat je niet de enige bent", legt Cardinaal uit. "Je komt zodoende vaak terecht in een traject met biedingen tussen verschillende geïnteresseerden, met als resultaat dat woningen veelal voor -of zelfs boven de vraagprijs worden verkocht."

Nieuwbouw
Om dit voor de duidelijkheid in procenten uit te drukken: vorig jaar kwam men in meer dan 50 procent van de gevallen op of boven de vraagprijs uit. Hoewel volgens Cardinaal de meeste druk ligt in de categorie huizen tot 350.000 euro, is de krapte in de woningmarkt overal goed zichtbaar. "Een krapte die overigens deels is op te lossen door nieuwbouw te realiseren, zodat het aanbod toe zal nemen en beter beantwoordt aan de vraag", zegt hij. "Er zijn gelukkig genoeg nieuwbouwprojecten in de regio die het beperkte aanbod van nu weer wat zullen verruimen. Wat te denken van RijswijkBuiten, de Schoemaker Plantage, het Schiekwartier en Nieuw Delft."

Financieren
Welke groep heeft er nu het meest nadeel van deze situatie op de woningmarkt? Dat zijn voornamelijk de starters, simpelweg omdat je tegenwoordig behoorlijk wat spaargeld nodig hebt om überhaupt een woning te kunnen financieren en starters geen overwaarde uit een vorige woning meenemen. "Aangezien je per 1 januari 2018 maximaal 100 procent van de marktwaarde mag financieren, heb je altijd 5 tot 6 procent aan eigen geld nodig om een woning inclusief kosten koper te kunnen kopen. Als je dus in deze markt boven de vraagprijs uitkomt, en dus vaak meer dan de getaxeerde waarde betaalt, heb je nog meer eigen geld nodig", legt Cardinaal uit. Een ander belangrijk aspect is natuurlijk de stabiliteit van de hypotheekrente. Zolang deze op het huidige niveau blijft, zal de woningmarkt overspannen trekjes blijven behouden.

Advies
Hoe kan je als koper het best inspelen op deze bijzondere markt? "Doordat je meer eigen geld moet inbrengen ervaart men minder vaak ruimte voor het inhuren van goed advies, hoewel juist het goede advies precies is wat in deze overspannen markt het verschil kan maken. Het is dus geen goed idee om op hypotheekadvies of een aankoopmakelaar te bezuinigen", zegt hij. "Hoe hoog de huizenprijzen nu ook zijn: het huidige prijsniveau is de realiteit. Voor ons is het omgaan met deze uitzonderlijke omstandigheden ons dagelijks werk, voor klanten is dit een nieuw fenomeen. Bespaar dus niet op dat stuk ervaring en expertise en zoek een adviseur die bij jouw wensen kan aansluiten".

Dienstverlening
op V&W niveau

Aankoopbegeleiding en hypotheekadvies worden door de klanten van V&W Makelaars zeer hoog gewaardeerd. De dienstverlening is beoordeeld met een gemiddeld cijfer van 9,4. "Ik ben heel trots op het niveau van dienstverlening dat we met het hele team iedere dag weer mogen realiseren, maar bovenal dankbaar voor het vertrouwen en de waardering van onze klanten.