De demonstranten ageerden vooral tegen de bedrijven Airbus en Thales. (Foto: EvE)
De demonstranten ageerden vooral tegen de bedrijven Airbus en Thales. (Foto: EvE)

"Dit soort bedrijven hoort niet bij de TU"

Algemeen

Terwijl binnen in de aula van de TU aan de Mekelweg bedrijven zichzelf presenteerden als aantrekkelijke werkgever voor afgestudeerden, werd afgelopen dinsdag buiten gedemonstreerd tegen de aanwezigheid van een aantal van die bedrijven op de Delftse Bedrijvendagen.

Door Esdor van Elten

Een groep van zo'n twintig á dertig demonstranten liet zich horen: met leuzen, borden en spandoeken. In niet mis te verstane bewoordingen: 'TU Delft, stop killing people', staat er prominent te lezen op een bord. Toch is niet de Technische Universiteit zelf het hoofddoel van de demonstranten; Hoewel in één moeite door ook Shell, BP en ExxonMobil werden genoemd ging het de betogers vooral om de ondernemingen Thales en Airbus. De actie bij de TU maakte onderdeel uit van de campagne 'Stop the War on Migrants', die zich richt "tegen de militarisering van grensbewaking door de EU, en de bedrijven die dit beleid beïnvloeden en ervan profiteren", aldus het persbericht van de organisatie: InEUmanity NL. De Nederlandse tak van een actiebeweging die in meerdere landen actief is en die ageert tegen 'Fort Europa' en voor 'the right of movement'. "Wat we hier vooral willen is studenten bereiken met onze boodschap." Dat verklaart wellicht waarom er geen sprake is of is geweest van een gesprek tussen de TU en de actievoerders. "We hebben, toen we hoorden dat deze demonstratie zou komen, geprobeerd om contact te leggen met de initiatiefnemers, maar dat is niet gelukt. Toch hebben we besloten de demonstratie toe te staan", aldus TU-woordvoerder Karen Colett, die tevens laat weten het bord 'stop killing people' niet te begrijpen. "Wij werken niet samen met producenten van offensieve wapens."

Veel politie-inzet
Wat misschien nog meer opviel dan de groep betogers zelf, was de ruime politie-inzet. Een cordon stond voor de ingang, twee arrestantenbusjes, alles bij elkaar toch gauw tussen de twintig en dertig agenten in vol ornaat. "Zo'n beetje één op één", grapte één van de demonstranten. Aan het begin van de demonstratie stond de politie het de betogers nog toe dicht bij de ingang te staan, maar al snel werden zij gesommeerd om in het, met afzetlint gemerkte demonstratievak een aantal meter verderop te gaan staan. Wat de meesten met zichtbare tegenzin deden. De demonstrant die, zij het zonder bord, bleef flyeren werd niets in de weg gelegd. De nadrukkelijke aanwezigheid van de politie gaf wel een bepaalde sfeer die sommige omstanders als onprettig ervoeren en wat verbazing wekte: "waarom zoveel politie voor zo'n klein groepje? "De TU campus in Delft is openbare ruimte", antwoordt een woordvoerder van de gemeente desgevraagd. "Een demonstratie moet daarom aangemeld worden bij de burgemeester. In dit geval was dat niet gedaan. De procedure is dan dat de politie daarover contact opneemt met de burgemeester. De burgemeester maakt dan de afweging de demonstratie al dan niet toe te staan. Bij de afweging legt het recht om te demonstreren veel gewicht in de schaal. In dit geval heeft de burgemeester besloten de demonstratie toe te staan. De politieleiding maakt een afweging over de benodigde politie-inzet. Over de motivatie voor aard en omvang daarvan doet de politie geen mededelingen."

Airbus
Airbus Group heeft verschillende divisies. Eén daarvan is Airbus Defence and Space, die militaire vliegtuigen ontwikkelt, waaronder de Eurofighter en die zich ook bezig houdt met communicatie en veiligheidsapparatuur, radar- en satellietsystemen. De Nederlandse vestiging van Airbus Defense and Space is gevestigd in Leiden en houdt zich daar voornamelijk bezig met ruimtevaarttechniek, zoals zonnepanelen, satellietinstrumenten en structuren voor lanceerraketten. Hoewel militaire producten volgens de website van Airbus niet in Nederland gemaakt worden, is de Leidse vestiging wel het aanspreekpunt voor producten van Airbus Defence in Nederland.

Thales
De Thales Group is actief op het gebied van luchtvaart, defensie en informatietechnologie. Het bedrijf haalt hier de helft van haar omzet uit. Thales Nederland is het grootste defensiebedrijf in Nederland en produceert geavanceerde radar- en infraroodapparatuur en vuurgeleidingssystemen, waaronder de APAR en SMART-L. De radarsystemen van Thales kunnen stealth-vliegtuigen opsporen. Ook worden vluchtsimulators van de Boeing 777 en Airbus 380 voor de civiele markt geproduceerd.