Sloop dreigt voor het EWI-gebouw. (Foto: Koos Bommelé)
Sloop dreigt voor het EWI-gebouw. (Foto: Koos Bommelé)

Wat te doen met 'Elektro?'

Algemeen

Delft - Het is al bijna een halve eeuw een icoon in de skyline van Delft: de grote toren van de faculteit Elektrotechniek. Maar hoe lang nog?

Door Esdor van Elten

Het zomaar kunnen dat het beeldbepalende gebouw gesloopt gaat worden. Daar wordt nu althans serieus over gesproken. "Onbespreekbaar", vindt Stichting Cuypersgenootschap, dat zich inzet voor het behoud van negentiende- en twintigste-eeuws cultuurgoed. Deze week stuurde zij dan ook een brief naar de Gemeente Delft en het bestuur van de TU met een dringend verzoek om af te zien van sloop. "Dit is geen willekeurige toren", zegt Norman Vervat, die als kunsthistoricus het bestuur van het Cuypersgenootschap ondersteunt en adviseert. "Dit is naoorlogs erfgoed dat echt onderdeel uitmaakt van de skyline van Delft." 'Gebouw 36' of het EWI-gebouw, zoals de toren officieel heet, naar de faculteiten Elektrotechniek, Wiskunde en Informatica, werd in 1969 geopend en doet met een hoogte van 90 meter alleen onder voor de toren van de Nieuwe Kerk.

Hoogtepunt
Het iconische gebouw werd ontworpen door architect Drexhage in de in het naoorlogse Europa zeer modieuze Internationale stijl. "Deze torens uit de jaren '60 zijn zeldzaam", legt Vervat uit. "Ze vallen op door de verfijnde detaillering en de gevel in Amerikaanse stijl." Vervat wijst erop dat ook de Gemeente Delft de waarde van het gebouw onderkend: Sinds 2009 is het een gemeentelijk monument. "Daarmee heeft de Gemeente als bewaker van Delfts erfgoed, en de TU als eigenaar ervan, een bijzondere verantwoordelijkheid", benadrukt de kunsthistoricus. Het Cuypersgenootschap vindt een eventuele sloop onverteerbaar: "Het is noodzakelijk om dit belangrijke naoorlogse erfgoed te behouden voor Delft." Vanuit cultuurhistorisch perspectief heeft het Cuypersgenootschap wel een punt. Toch blijft de vraag wat er dan met het gebouw kan en moet gebeuren, als het behouden blijft. Het gebouw mag dan iconisch zijn, menigmaal zijn er ook klachten te horen over de luchtkwaliteit, de niet altijd even praktische indeling en de staat waarin het gebouw verkeert. De TU verklaarde vorig jaar al dat het EWI-gebouw, net als het gebouw van Technische Natuurkunde aan de Lorentzweg, 'aan zijn einde is'. En wat kun je met zo'n enorm pand? Een bedrijfsverzamelgebouw? Kunstencentrum? Wie het weet mag het zeggen. Toch vindt Vervat dat de TU hierover na moet denken: "Natuurlijk zijn er de nodige problemen, maar volgens ons zijn die met de huidige moderne technieken heel goed te verhelpen. Diverse architecten hebben zich in de afgelopen jaren gespecialiseerd in de restauratie en herontwikkeling van dit soort gebouwen. Ironisch genoeg is het juist TU Delft geweest waar veel technieken hiervoor zijn ontstaan.In deze tijd, waarin hergebruik een steeds belangrijker onderdeel wordt van de dagelijkse architectuurpraktijk, moet de TU het goede voorbeeld geven." Adel verplicht, wil Vervat maar zeggen. "Als er werkelijk geen mogelijkheden voor herbestemming zijn, dan houdt het natuurlijk op. Maar vooralsnog blijkt dat nergens uit. Wij vinden daarom dat de TU en de gemeente de morele plicht hebben om alle mogelijkheden te onderzoeken. Wij willen de gemeente Delft en het bestuur van de TU dringend verzoeken om af te zien van sloop en een plan te ontwikkelen voor restauratie (en herbestemming) van het gebouw."