Burgemeester Van Bijsterveldt (links) en Karel Luyben.
Burgemeester Van Bijsterveldt (links) en Karel Luyben.

Erepenning voor Karel Luyben

Algemeen

Karel Luyben heeft uit handen van burgemeester Marja van Bijsterveldt de erepenning van de gemeente Delft ontvangen. Hij kreeg de onderscheiding bij zijn afscheid als rector magnificus van de TU Delft.

Luyben kreeg de erepenning onder meer doordat hij de band tussen de TU Delft en de stad Delft heeft weten te versterken. Dat gebeurde op wetenschappelijk gebied, economisch gebied, cultureel gebied en sociaal gebied. De TU Delft zet zich bijvoorbeeld in bij lokale projecten als Spoorzone en geeft als prominent partner van Werkse! invulling aan maatschappelijk verantwoord ondernemerschap. Luyben zette zich als rector-magnificus ook in voor de bevordering van de lokale werkgelegenheid, onder meer door de oprichting van Delft Technology Partners, waarin TU Delft en gemeente nauw samenwerken om kennisbedrijven aan Delft te binden. En onder zijn leiding groeide Yes!Delft uit tot een van de meest succesvolle incubators van Europa.

Luyben verlaat Delft niet. Hij blijft een betrokken burger en is, na eerst lid te zijn geweest, nu voorzitter van de Raad van Toezicht van Theater de Veste. Hij werkte mee aan de veranderende programmering van het theater die nu ook een podium biedt aan kennis, wetenschap, techniek en innovatie. En met enige regelmaat staan ook professoren op de planken in De Veste.

Bij de uitreiking werd bekendgemaakt dat een keer per jaar een Karel Luyben-lezing gehouden wordt. Een lezing waarin kennis volop wordt gedeeld en dus vermenigvuldigd.