Hoewel het aanbod aan restafval volgens Avalex afgelopen week minder groot was, lijken deze containers aan de Coenderstraat toch vrij vol te zitten. Plaatselijke raddraaiers hebben Avalex alvast een handje geholpen met het verbranden van kerstbomen, rechtsonder in beeld. (foto: Jesper Neeleman)
Hoewel het aanbod aan restafval volgens Avalex afgelopen week minder groot was, lijken deze containers aan de Coenderstraat toch vrij vol te zitten. Plaatselijke raddraaiers hebben Avalex alvast een handje geholpen met het verbranden van kerstbomen, rechtsonder in beeld. (foto: Jesper Neeleman)

Alleen Delftse jeugd laat bomen links liggen

Algemeen

DELFT – Delft en Rijswijk zijn de enige Avalex-gemeentes waar geen 50 cent wordt uitgekeerd per ingezamelde kerstboom. Dus lag de stad afgelopen week bezaaid met kerstbomen. Gelukkig vindt Avalex het geen probleem ze op te halen.

Door: Jesper Neeleman

Tot 2014 werd ook de Delftse jeugd nog beloond met 50 cent als ze de bomen van de straten halen en inleveren op een centraal punt. Het was voor veel kinderen een mooie activiteit in de buitenlucht die hen ook nog eens een zakcentje opleverde. Dat is niet meer. Dus leek de Delftse binnenstad woensdag wel een klein kerstdorp, met kerstbomen op alle straathoeken.

De gemeentes rondom Delft zien nog wel de voordelen van jeugdige hulptroepen, die overal 50 cent per boom krijgen. In de verschillende dorpskernen van Midden-Delfland konden de bomen donderdag worden ingeleverd. In Ypenburg kon dit woensdag al. Daar kregen kinderen bovendien 50 cent per 4 kilo vuurwerkafval. In Pijnacker-Nootdorp kunnen de bomen aanstaande woensdag worden ingeleverd. Deze gemeentes doen dit al jaren en zien vooral voordelen. Delft niet. "Tot nu toe staat de inspanning om dit te faciliteren niet in verhouding tot de winst die dit oplevert", laat een gemeentewoordvoerder weten. "We onderzoeken nog of door recente wijzigingen in de gemeentelijke organisatie het volgend jaar wellicht wel de moeite waard is om een dergelijke inzameling te organiseren. Wij gaan er vanuit dat onze huidige aanpak voor iedereen goed werkbaar is."

Zelf in actie
Vorig jaar werden Delftenaren verzocht zelf in actie te komen door de afgedankte boom zelf naar Avalex te brengen óf op te laten halen door het grofvuil. Weinigen namen die moeite. Dit jaar mogen we de bomen in Delft gewoon bij het restafval aanbieden. Met wel het dringende verzoek de bomen niet op, maar naast de metalen plaat van de ondergrondse container te leggen. Avalex neemt ze vervolgens mee op de eerstvolgende 'restafvalroute'. "Dit is voor Avalex geen 'probleem', omdat we gewend zijn dit te doen èn de logistiek hebben voor de inzameling en verwerking van kerstbomen", laat Avalex-woordvoerder Shari Helderman weten. "Dit kost inderdaad wel meer tijd en er zijn extra verwerkingskosten omdat de bomen met het restafval meegaan. In principe hoeven de wagens niet vaker te rijden. Vanwege de vakantieperiode is het restafvalaanbod niet overal extra groot. Maar waar nodig wordt met grotere wagens gereden."

Is het voor Avalex dan niet handiger als Delft net als omliggende gemeentes de jeugd bomen laat inzamelen? "Het is niet aan Avalex om die vraag te beantwoorden", stelt Helderman. "De gemeente Delft is verantwoordelijk voor het beleid van inzameling in haar gemeente. Avalex voert dit beleid uit." Hoeveel bomen het afvalverwerkingsbedrijf afgelopen week van de Delftse straten heeft gehaald, is niet bekend.

Verbrand
En wat gebeurt er eigenlijk met dit onbekende aantal ingezamelde bomen? Vanwege de hars en de dikte van de stam gaan ze niet op de grote hoop met GFT-afval. "Daarom moet een kerstboom bij het restafval", zegt Helderman. "Restafval kan niet worden gerecycled en wordt dus verbrand. Wel is het zo dat hout een relatief hoge calorische waarde heeft, waardoor er bij de verbranding relatief veel energie-terugwinning kan worden gegenereerd. Verbranding is dus niet zonder meer alleen maar 'slecht'."