Chantal de Groot overwon kanker en zet zich nu in voor het evenement Samenloop voor Hoop, dat 9 en 10 juni in Delft plaatsvindt. (foto: Jesper Neeleman)
Chantal de Groot overwon kanker en zet zich nu in voor het evenement Samenloop voor Hoop, dat 9 en 10 juni in Delft plaatsvindt. (foto: Jesper Neeleman)

24 Uur wandelen, stilstaan bij kanker èn het leven vieren

Algemeen

DELFT – Voor het eerst is er komend jaar ook in Delft een SamenLoop voor Hoop. Tijdens deze 24 uur durende wandelestafette wordt stilgestaan bij kanker èn wordt het leven gevierd.

Dat gebeurt in Delft op zaterdag 9 en zondag 10 juni op de campus van de TU Delft.

Chantal de Groot is voorzitter van de eerste SamenLoop voor Hoop in Delft. "Dit evenement heeft al in veertig Nederlandse gemeenten plaatsgevonden", weet de 34-jarige Delftse. "Maar nog niet in Delft. Dat vond ik bijzonder èn jammer. Delft staat bekend als groot dorp. Juist in deze stad zou het mooi zijn als we ook hier zoiets konden opzetten."

Nog vijf andere vrouwen sloten zich aan bij de organisatie en zijn nu al druk in de weer om een mooi en zinvol evenement te organiseren. Ze kunnen rekenen op de hulp van nog eens tien vrijwilligers. Woensdag 10 januari om 19.30 uur organiseren ze in de aula van de TU Delft een kick off-bijeenkomst, waarbij meerdere sprekers iets vertellen over dit evenement. "Iedereen is welkom om die avond te komen", zegt Chantal. "Of je nu mee wilt lopen, wilt helpen in onze organisatie of wilt sponsoren."
Het concept van de SamenLoop voor Hoop is simpel. Teams van vijftien deelnemers meldden zich aan, laten zich sponsoren en wandelen vervolgens 24 uur lang over een ongeveer 600 meter lang parcours op de TU-campus. "Of je nu zes minuten of zes uur lang wilt wandelen, het kan en mag allemaal. Dat is het hele idee van de SamenLoop: Het is voor iedereen. Er is ook geen streefbedrag dat deelnemers bijeen moeten brengen. Elke bijdrage is welkom." Op het terrein komen een tent, een podium, er zijn muziekoptredens en kraampjes.

Het doel van het event is tweeledig, legt Chantal uit. "Enerzijds willen we geld ophalen voor KWF, anderzijds gaat het om de verbondenheid en de solidariteit." In dat kader zijn er twee ceremonies. Onder aanmoediging van familie, vrienden en andere belangstellenden lopen mensen die kanker hebben of hebben gehad de eerste ronde. 's Avonds verlichten duizenden lampions met persoonlijke boodschappen het parcours. Met een speciale ceremonie worden dan tijdens een ronde, die in stilte door zoveel mogelijk deelnemers wordt afgelegd, dierbaren herdacht èn wordt gevierd dat anderen kanker hebben overwonnen.

Schrik
Chantal de Groot prijst zich gelukkig tot die laatste groep te behoren. Vijf jaar geleden kreeg ze de schrik van haar leven toen ze hoorde dat ze lymfeklierkanker had. "Ik was al weken aan het hoesten en had wel wat andere klachten, dus had ik een scan laten uitvoeren. Toen werd ik tijdens m'n vakantie plots door m'n huisarts gebeld, die vroeg of ik terug wilde komen. Nog steeds dacht ik niet aan kanker." Dat bleek het wel te zijn. "Ik stond midden in het leven en opeens stond m'n leven op z'n kop." Gelukkig kwam het goed en na een heftig jaar werd ze schoon verklaard. "Maar ook al ben ik schoon, de angst die blijft. Al zit de ziekte niet meer in je lichaam, het zit wel in je hoofd. Het vertrouwen in m'n lichaam heeft een flinke knauw gekregen." Door zich nu voor de SamenLoop voor Hoop in te zetten, hoopt ze haar steentje te kunnen bijdragen. Bovendien: "Het gevoel dat je je machteloosheid even een dagje opzij kan zetten; dat is belangrijker dan het geld dat het evenement oplevert." Meer info: www.samenloopvoorhoop.nl/delft.