Omwonenden van het speeltuintje willen hier geen container. Samen met de SP pakten ze het object daarom feestelijk in en geven ze 'm terug aan de gemeente Delft.
Omwonenden van het speeltuintje willen hier geen container. Samen met de SP pakten ze het object daarom feestelijk in en geven ze 'm terug aan de gemeente Delft.

Ludiek protest tegen ondergrondse afvalcontainer bij speeltuin

Algemeen

DELFT – Omwonenden van een speeltuintje willen geen ondergrondse afvalcontainer bij deze speelplek aan de C. de Wittstraat. Dus pakten ze de container vrijdag in als kerstcadeau en geven ze 'm terug aan de gemeente.

De 20-jarige studente industrieel ontwerpen Ronne groeide op bij het pleintje in de Olofsbuurt. "We hebben daar met alle buurtkinderen ontzettend veel gespeeld en er wordt nog steeds gespeeld", vertelt ze. "In de regen, met de sneeuw of in de zomer waren we buiten te vinden op het kleine pleintje. Het pleintje is echter al lange tijd niet meer onderhouden en eigenlijk niet echt veilig meer. Het is toe aan een opknapbeurt."

Opknapbeurt
Die opknapbeurt is nu aanstaande. Dit werd in gang gezet door de SP en de bewoners. Goed nieuws, vinden de socialisten en de bewoners. Maar: tot ongenoegen van diezelfde SP en diezelfde bewoners moet er nu ook een ondergrondse container bij het pleintje komen. Vorige week vrijdag werd de grote betonnen bak tot verbazing van de omwonenden alvast in de straat neergezet. "Dit is nou precies een voorbeeld van hoe de gemeente veel meer zou moeten investeren in buurtvoorzieningen èn in overleg met omwonenden zou moeten bepalen waar behoefte aan is", reageert SP-fractievoorzitter Lieke van Rossum. "Aan de speeltuin is al jaren niets gedaan en nu wordt er ook nog een afvalcontainer op de hoek geplaatst. En de gemeente weigert tot nu toe in overleg te gaan met omwonenden over plaatsing van de ondergrondse container. Natuurlijk zijn die containers nodig en dat snappen de mensen ook, maar dat moet wel goed en veilig voor de omgeving zijn. Dat is nu niet zo. De gemeente krijgt dus haar eigen container als kerstcadeau terug."
Ronne voegt eraan toe: "De gemeente geeft steeds als antwoord dat we de inrichting van speelplaats los moeten zien van de plaatsing van ondergrondse containers. Ik ben van mening dat deze twee onderwerpen niet los van elkaar kunnen worden behandeld. Als je naar de toekomst van een succesvolle, veilige speelplek kijkt moet je daarbij nadenken over hoe de container en de inrichting van het pleintje elkaar beïnvloeden. Klimmen kinderen niet in de container of gaan lekker bouwen met het losliggend afval? Omdat we geen overleg konden regelen hebben we met veel bewoners bezwaar aangetekend tegen de plaatsing van de containers. Onze enige optie nu is om naar de rechter stappen. Met daarbij opgemerkt dat de plaatsing van de containers niet wacht tot deze procedure is afgerond en dus gewoon doorgaat."