Op Schieoevers zien we nu vooral bedrijven in industriële decors. In het jaar 2030 moeten wonen, werken en recreëren hier hand in hand gaan.
Op Schieoevers zien we nu vooral bedrijven in industriële decors. In het jaar 2030 moeten wonen, werken en recreëren hier hand in hand gaan.

Meer werk en meer woningen op Schieoevers

Algemeen

DELFT – De gemeente Delft heeft ambitieuze plannen voor Schieoevers. In dit gebied wordt komende jaren gewerkt aan woningbouw en de werkgelegenheid groeit er met drieduizend nieuwe banen.

Door: Jesper Neeleman

Het betreft nieuwe banen in de technische maakbedrijven. Start-ups die YES!Delft ontgroeien - en nu niet zelden de stad verlaten - moeten straks in Schieoevers doorgroeien.

Nils Eekhout, voorzitter van Bedrijven Kring Schioevers, laat weten blij te zijn met de Delftse ambities over de ontwikkeling van de maakindustrie in dit gebied. "Die ambitie past goed bij de 'Economische visie Schieoevers 2030', die wij recent met brede participatie van het bedrijfsleven in het gebied hebben opgesteld", laat Eekhout weten. "Bedrijventerrein Schieoevers is in onze ogen een economische parel in de regio die we moeten koesteren en stimuleren. Een parel die bovendien een cruciale rol kan vervullen in het verwezenlijken van de ambitie van Delft om 'High Tech Capital' van Nederland te worden. De bedrijven op Schieoevers bieden op dit moment veel Delftenaren werk. En we hopen dat we die functie de komende jaren nog verder kunnen uitbouwen. Wij zijn als bedrijfsleven erg benieuwd naar de wijze waarop de gemeente haar ambities in Schieoevers wil verwezenlijken en kijken met belangstelling uit naar de plannen die daarvoor worden gemaakt."

Binnen het Delftse bedrijfsleven worden ook vraagtekens geplaatst bij de plannen van Delft. Natuurlijk, die extra werkgelegenheid klinkt iedereen als muziek in de oren. Tegelijkertijd wil Delft de komende jaren 15.000 woningen realiseren. Deels komen die in Schieoevers Noord, het deel ten noorden van de Kruithuisweg. Wat nu nog vooral bedrijventerrein is, moet straks een stedelijk gebied worden waar wordt gewoond, gewerkt en gerecreëerd. Bedrijven vrezen dat die mix niet bevorderlijk is voor hun bedrijfsactiviteiten. Nu hebben ze nog andere bedrijven als buren. Straks wonen er mensen en gezinnen. Wat als zij overlast gaan ervaren van geluiden, geuren, vrachtwagens, trillingen of andere zaken die thuishoren op een bedrijventerrein, maar in een woonwijk doorgaans niet met gejuich worden ontvangen? En wat heeft dit voor de bedrijven voor gevolgen zodra bewoners met hun klachten naar de hiervoor bedoelde instanties stappen?

De gemeente laat weten samen met bewoners, ondernemers, partners in de stad en de regio te werken aan de verandering van het gebied. Hierover is de gemeente al met alle partijen in gesprek. Om te bepalen welke milieueffecten de ambities zullen hebben op het gebied, laat de gemeente begin volgend jaar een Milieueffectrapportage (MER) uitvoeren. Deze MER wordt ingezet om de planontwikkeling grenzen te geven. Zo wordt duidelijk welke ontwikkelingen mogelijk zijn in het gebied en onder welke voorwaarden.