Een scène uit de korte film Weeën van Nils Vleugel.
Een scène uit de korte film Weeën van Nils Vleugel.

Vijf korte films op één avond in Filmhuis Lumen

Algemeen

DELFT – Binnen de tijdsduur van één speelfilm maar liefst vijf korte films van aanstormend Nederlands talent zien. Dat kan tijdens de Europese Dag van de Korte Film. Deze vindt plaats op de kortste dag van het jaar, namelijk op donderdag 21 december. De vertoning is in Filmhuis Lumen en begint om 19.45 uur.
Veel filmmakers beginnen hun carrière met een korte film. Daarom staat op de kortste dag van het jaar de korte film in het zonnetje. Filmhuis Lumen sluit zich hiermee aan bij de samenwerking tussen Eye, het Internationaal Film Festival Rotterdam, het Nederlands Filmfestival en andere filmtheaters in Nederland.
Bij Filmhuis Lumen is op één avond te zien:
-Weeën van Nils Vleugels met een speelduur van 14 minuten. Willem staat op het punt vader te worden als hij wordt overvallen door een acute angst voor het vaderschap. Gouden Kalf Nominatie voor 'Beste Korte Film'.
-Lejla van Stijn Bouma met een speelduur van 22 minuten. In de gelijknamige film wordt Lejla verliefd op zeeman Vedad, die een uitweg biedt uit haar saaie leven in Sarajevo. Geselecteerd voor het talentprogramma Cannes Cinéfondation.
-Bullet Time van Frodo Kuijpers met een speelduur van 5 minuten. Twee kogels, gemaakt om te doden, worden midden in hun dodelijke vlucht verliefd op elkaar. De Nederlandse inzending voor de Oscars in de categorie 'Beste Korte Animatiefilm'.
-Grijs is ook een kleur van Marit Weerheijm, speelduur van 27 minuten. De depressieve broer van de dertienjarige Cato komt thuis nadat hij een zelfmoordpoging heeft gedaan. Een engelachtige man met grote witte nep-vleugels helpt Cato met haar zorgen om haar broer. Oscar voor studenten in de categorie 'Buitenlandse Korte Film'.
En als laatste de film
-Begrafenis van de verlegen mens, een film van Joost van Hezik, met een speelduur van 10 minuten. Hierin vallen op een dag alle verlegen mensen dood neer. Een kleine gemeente organiseert een begrafenis voor al haar overleden verlegen inwoners en wil maar al te graag wat zeggen. Filmhuis Lumen vind je aan het Doelenplein 5. Info en ticketverkoop: www.filmhuis-lumen.nl. Telefoon kassa: (015) 214 02 26.