Deltax is failliet en het voormalig pand van Deltax staat te huur. De touringcar van Deltax Tours rijdt nog wel gewoon rond.
Deltax is failliet en het voormalig pand van Deltax staat te huur. De touringcar van Deltax Tours rijdt nog wel gewoon rond.

'Je krijgt een paraplu als de zon schijnt, maar als het regent halen ze 'm weg'

Algemeen

DELFT - Geen betere maand om op het afgelopen jaar terug te blikken dan de maand december. Een jaar waarin Deltax failliet ging. Dus vroeg Delft op Zondag aan Deltax-directeur Peter van der Salm: Hoe is het nu?

-Hoe is het nu?
"Het is natuurlijk een beetje hard, hè. Ik heb dertig jaar voor Deltax gewerkt. Dus loop ik nu met m'n ziel onder m'n armen. Ik rij nog wel op de touringcar van Deltax Tours, die al jaren onderdeel is van Taxi W. van den Heuvel. En als er wat werk is, spring ik bij. Ik heb nog nooit zoveel vrije tijd gehad en ik word bijna nooit meer gebeld. Jarenlang werd ik overal voor gebeld, ook 's nachts en in het weekend. Ik werkte 70 uur in de week. Nu misschien nog maar 20. Nu hoef ik niet terug naar die 70 uur, maar 40 uur zou mooi zijn."

-Waarom is het misgegaan met Deltax?
"Dat komt door de Europese aanbesteding voor het RegioTaxi-vervoer. Je hebt er altijd prijsvechters tussen zitten. Dus moet het vervoer altijd voor weinig, maar je moet wèl 150 procent kwaliteit leveren en op tijd rijden. Dat is belangrijker dan dat bedrijven blijven bestaan. Wij zijn de zoveelste in de rij van taxibedrijven die hierdoor failliet zijn gegaan - en er zullen er nog velen volgen. Want er is altijd wel weer iemand te vinden die zegt: 'Ik doe het voor een dubbeltje'. Wij werkten verder met ervaren personeel, mensen die hier 25 of zelfs 40- jaar werken. Dat mag je niet meer, want dat kost je de kop. Ze hebben liever dat je kwaliteit levert met onervaren jonge mensen die van toeten nog blazen weten."

-Ik zie soms nog taxi's rondrijden met Deltax erop. Hoe kan dat?
"Een firma heeft die voertuigen overgenomen en zal er nog wel even mee blijven rijden. Deltax is een gevestigde naam van tachtig jaar oud."

-In hoeverre hebben RegioTaxi-gebruikers last gehad van jullie faillissement?
"De Roo Taxi- en Autoverhuur heeft de RegioTaxi en meer dan 50 procent van onze medewerkers overgenomen. Ik laat in het midden of ik daar blij mee ben. Dingen zijn op een andere manier gebeurd dan ik gewend was. Kijk, we stonden er natuurlijk best slecht voor. Dan is het een kwestie van omvallen en vervolgens word je opgeraapt. Hoe dat omvallen en hoe het oprapen is gebeurd, daar heb ik m'n bedenkingen bij. En de RegioTaxi-gebruikers? Die hadden al last van wat wij presteerden. Daar ben ik eerlijk in. Onze prijs-kwaliteitverhouding was niet goed. Geruchten dat het niet goed met het bedrijf ging werkten niet in positieve zin mee. Medewerkers kwamen in de ziektewet, ze hadden niet meer de motivatie door te gaan. Ik heb altijd gedacht dat het nog goed kon komen. Maar als een bank dan zegt: We zien het niet meer zitten zoals jij het ziet zitten, dan is het hek van de dam. Je krijgt een paraplu als de zon schijnt, maar als het regent halen ze 'm weg. En plots ben je de sigaar."

-Maak je jezelf ook verwijten?
"Nee, ik heb mezelf te veel ontzien. Dat staat ook in verhaal van de curator. Daarin staat aangegeven hoe het is gekomen en wie de blaam treft. Met mensen die voor Deltax bleven werken hebben we er keihard voor gevochten. Zij hadden vertrouwen in de directie. Een groot aantal gaf nog een afscheidsfeestje ter ere van mij. Een teken dat ze achter me stonden."

-Hoe kijk je terug op afgelopen jaar?
"Het was vechten in de survivalmodus. We probeerden samen met een groep medewerkers dag en nacht de boel overeind te houden. Als dat uit je handen glipt dan doet dat pijn. Voor mij, maar ook voor veel mensen om me heen. Ik hoor nog steeds oud-werknemers die zeggen dat ze Deltax terug willen. Ik wens al onze oud-medewerkers een zeer voorspoedig 2018 en ik hoop dat iedereen snel weer een baan heeft. En voor de oud-medewerkers die hier een klap van hebben gekregen en nu bijvoorbeeld met een burn-out kampen, hoop ik dat ze snel weer beter mogen worden. Oh, en als er een ondernemer is die werknemers zoekt; ik zoek ook."