Schikking van Joke Metz (Foto: PR)
Schikking van Joke Metz (Foto: PR)

Keramiek en ikebana in de Mattenschuur

kijk op de wijk

Deze maand is de jaarlijkse expositie van cursisten in keramiekatelier de Mattenschuur.

Op 10 december van 11.00-17.00 uur staat het keramiekatelier aan de Dwarskade in Nootdorp in het teken van, uiteraard, keramiek èn van ikebana. Ikebana wordt vaak wat oneerbiedig 'Japans bloemschikken' genoemd, maar is meer dan dat: het is eigenlijk de kunst van het bloemstukken maken, waarbij vooral de compositie centraal staat. Voor de expositie in de Mattenschuur verzorgt Joke Metz de ikebana stukken. Het keramiekwerk dat u kunt zien komt van de circa 25 cursisten die de afgelopen tijd een cursus bij Addy Meewisse hebben gevolgd, en van de kunstenares zelf.
Addy Meewisse is de drijvende kracht achter keramiekatelier de Mattenschuur. Zij werkt al meer dan dertig jaar met klei en geeft in haar atelier les in technieken als boetseren (met de hand vormen) en draaien (met een pottenbakkersschijf), maar ook in glazuur samenstellen en raku stoken: een speciaal soort bakproces dat vuur en rook gebruikt om unieke patronen en ontwerpen in het aardewerk te maken. Ook deze techniek is van oorsprong Japans. De manier van stoken is dus medebepalend voor uiterlijk en kwaliteit van keramiekwerk. Zo maakt Addy behalve raku-werk ook houtgestookt werk, structuur- en asglazuurwerk, naast de al genoemde schalen voor het ikebana schikken.

Cursussen
Ook in 2018 is er voor de liefhebber weer veel te leren en te doen bij de Mattenschuur. Zo start er op 10 en 15 januari een cursus draaien en handvormen. Er is plaats voor 6 of 7 personen, waarbij iedereen werkt op zijn of haar eigen niveau. Op 14 januari start de instapcursus glazuren, waarbij Addy je graag op weg helpt om deze kunst onder de knie te krijgen. Naast dit soort cursussen organiseert Addy op aanvraag ook excursies naar keramiekstad Delft. Want de Prinsenstad heeft een rijke geschiedenis en traditie als het om keramiek gaat.
Laat u op 10 december verrassen tijdens de expositie, en misschien krijgt u de smaak wel zo te pakken dat u in 2018 uw eigen talent op keramiekgebied wil onderzoeken! Meer weten? Kijk op www.addymeewisse.nl voor meer informatie. Atelier De Mattenschuur is gevestigd aan de Dwarskade 18, op de grens van Nootdorp en Den Haag-Ypenburg.