Begeleiders en cliënten van Perspektief poseren in de grote keuken van de dagbestedingslocatie aan de Vulcanusweg.
Begeleiders en cliënten van Perspektief poseren in de grote keuken van de dagbestedingslocatie aan de Vulcanusweg. Foto: asch rast

Werk biedt daklozen perspectief, PerspeKtief biedt daklozen een slaapplek

Algemeen

DELFT – De winter lijkt begonnen. Slechts nieuws voor daklozen. Maar: PerspeKtief kan ze bijna allemaal aan een slaapplek helpen. En daar blijft het niet bij.

Door: Asch Rast

Doel van PerspeKtief is om ervoor te zorgen dat een 'cliënt' alles weer op de rails krijgt door eens flink de handen uit de mouwen te steken. Daarom opende PerspeKtief anderhalf jaar geleden een werkplaats aan de Vulcanusweg. Het is inmiddels het kloppend hart van het re-integratieproces. Werk is de beste zorg en werk is er genoeg aan de Vulcanusweg. In een grote keuken, werken cliënten zij-aan-zij met twee professionele chef-koks en maken daar alle maaltijden van de dag klaar. Ook is er een grote houtwerkplaats waar, onder toeziend oog van een meester timmerman, meubilair wordt getimmerd. Ook elders voeren cliënten allerlei werkzaamheden uit. Robert de Wee is Teammanager bij Perspektief en legt uit waarom werk de beste zorg is. "Samen werken verhelpt eenzaamheid", weet De Wee. "Anderen kruipen uit een slachtofferrol. Door aan het werk te zijn heb je minder tijd om verkeerde keuzes te maken." Werk is een goede afleiding als je in de put zit, weten ze aan de Vulcanusweg. Dat geldt ook voor Sam. "Negen maanden geleden raakte ik dakloos, maar nu ben ik bijna op het punt dat ik weer betaald aan het werk kan gaan en alles zelf kan gaan regelen", vertelt hij.

Is alles perfect georganiseerd? Dat niet, beseft ook PerspeKtief, dat ruimte voor verbetering ziet. Het aantal slaapplaatsen in de nachtopvang aan de Spoorsingel is niet toereikend voor de vraag. "Er zijn 5 tot 15 mensen die wij op dit moment niet altijd een slaapplek kunnen bieden en die dan voor de ingang wachten in de hoop dat anderen niet komen opdagen", aldus De Wee. In januari worden enkele slaapplekken aan de nachtopvang toegevoegd. "Met een aanpassing aan het pand is het mogelijk om meer bedden neer te zetten, meer veiligheid te creëren en in theorie is er dan plek voor elke dakloze in Delft. PerspeKtief wil iedereen onder een dak, maar met wel met de juiste zorg en de juiste veiligheid."

Omwonenden hebben geregeld persoonlijk contact met De Wee over de opvang en samen hebben zij de aanpassing al besproken. Acht jaar geleden was er nogal wat ophef over de komst van de nachtopvang. Omwonenden en ondernemers uit de buurt waren toentertijd bang voor overlast en verloedering van het straatbeeld. Dit bleek uiteindelijk mee te vallen. "Bij het bestuur van de Belangenvereniging Olofsbuurt-Westerkwartier krijgen wij geen meldingen van overlast", zegt Harry van Adrichem, bestuurslid en oprichter van de belangengroep. "Wel is er één bewoner van de Spoorsingel die weleens wat mensen ziet 'hangen' voordat de opvang opengaat in de avond. De persoon in kwestie vraagt zich ook af hoe dit gaat verlopen in de toekomst, wanneer de opvang gaat uitbreiden."

Regelmatig organiseren PerspeKtief en diens cliënten activiteiten en open dagen zodat Delftenaren kennis kunnen maken met het werk van PerspeKtief en haar cliënten. "Zover als dat ik nu ben heb ik aan mij zelf te danken, maar ook voor een groot deel aan Perspektief", zegt Sam." Ik hoop dat ik in de toekomst bij PerspeKtief kan werken. Ze gaven mij een tweede kans en die wil ik ook aan anderen geven." Ook interesse in werken bij PerspeKtief? Zie dan de vacature op de Job Alert-pagina, op pagina 29 in deze krant.