<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=9419594&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=delftopzondag.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=260,261,262" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Logo delftopzondag.nl
Martin Stoelinga weet met enige regelmaat het landelijke nieuws te halen. Hier is hij in gesprek met Rutger Castricum van Powned. Afgelopen week werd hij gevolgd door een tv-ploeg van EenVandaag.
Martin Stoelinga weet met enige regelmaat het landelijke nieuws te halen. Hier is hij in gesprek met Rutger Castricum van Powned. Afgelopen week werd hij gevolgd door een tv-ploeg van EenVandaag.

Wie wordt de Bekendste Delftenaar 2017?

DELFT – De Bekendste Delftenaar-verkiezing 2017 is begonnen. Wie volgt de Bekendste Delftenaar 2016 Aad van der Hoeven op? Dat wordt zondag 31 december bekend. Deze week blikken we vooruit met politici Martin Stoelinga en Rob van Woudenberg.

Politici zijn al jaren niet uit de lijst met honderd bekende Delftenaren weg te slaan. Omdat ze zo goed campagne kunnen voeren? Nee, denkt CDA-fractievoorzitter Rob van Woudenberg. De 50-jarige Delftenaar en vele collega-politici zijn op meer fronten actief dan alleen in de raadszaal, benadrukt hij. Zelf hij is bijvoorbeeld voorzitter van het bestuur van stichting Present Delft, voorzitter van de maatschappelijk raad van stichting SCO en liep hij meerdere marathons voor het goede doel. "En ik ben niet de enige politicus die maatschappelijk betrokken is", zegt Van Woudenberg. "Verder heb je als politicus veel contact met burgers en het maatschappelijk middenveld. Je bent redelijk bekend en mensen weten je te vinden."

Martin Stoelinga (74) werd al twee keer verkozen tot dè Bekendste en staat sindsdien steevast in de top-10. Vorig jaar sloot hij die top 10 af. De excentrieke Delftenaar is politicus, maar daarnaast een bekend gezicht in de Delftse sportwereld en de horeca. Bijnamen als 'De Snor' en 'De Baron' maken het plaatje compleet. Met enige regelmaat is hij ook op landelijke televisie te zien. Bekend zijn de beelden waarop te zien is hoe hij - vanwege een schorsing - vanuit het bakje van een hoogwerker hangend boven het voetbalveld van B.E.C. de wedstrijd coachte. Het staat velen in het geheugen gegrift. "Door heel Europa worden hier quizvragen over gesteld", weet Stoelinga. "Dan is de vraag of het mag of niet. En het mag. Want de hoogwerker stond op een openbaar terrein geparkeerd." Stoelinga is verder altijd wel in de stad te vinden, vervolgt hij. Momenteel zit hij echter behoorlijk in de lappenmand. Hij kampt met prostaatkanker en is nu vooral in de weer om voor elkaar te krijgen dat meer mannen zich op deze sluipmoordenaar laten controleren. Vanaf 8 december krijgt hij chemotherapie. "Dat maakt me wel wat verdrietig", bekent hij. "Ik ben bang dat ik later die maand m'n snor zal verliezen. Maar als dat zo is, dan is dat zo. Genezen kan ik niet meer, het is alleen nog maar rekken. Maar ik blijf actief en zal doorgaan tot de laatste snik. En de politiek en andere mensen helpen vind ik het mooiste dat er is."

Terug naar de Bekendste Delftenaar-verkiezing. Als het aan Stoelinga ligt, komen er dit keer meer artsen en medisch specialisten in de lijst. Die verdienen het volgens hem eens in het zonnetje te staan voor hun zinvolle werk. "Maar ik denk dat het dit jaar eenvoudig is te voorspellen wie de bekendste wordt. Dat zal burgemeester Van Bijsterveldt wel zijn. Logisch. Ze doet veel voor Delft, is heel nadrukkelijk aanwezig. Ik ben blij met haar. Van mij mag ze het worden."

Rob van Woudenberg is het hierin met Stoelinga eens. "Als je ziet hoeveel energie Van Bijsterveldt in de stad steekt…", zegt hij. "Ze is een bruggenbouwer. Iemand die mensen bij elkaar brengt. Wie ik het verder gun, is Ed Hoogendijk. Hij doet veel goede dingen voor Delft. Hij promoot de stad op landelijke tv, organiseert fraaie culinaire evenementen en ik vind het mooi om te zien hoe hij, nadat z'n restaurant afbrandde, de moed erin hield en nu zijn zaak heropent. Dat symboliseert zijn houding. Ik gun hem van harte dat hij de Bekendste Delftenaar 2017 wordt."

Stemmen
Stemmen is nu al mogelijk én het is heel eenvoudig. Stuur een e-mail naar bekendstedelftenaar@delftopzondag.nl met daarin de naam van wie volgens u de Bekendste Delftenaar 2017 moet worden. Alvast bedankt voor uw stem!


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=9419594&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=delftopzondag.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=260,261,262" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
 

<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=9419598&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=delftopzondag.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=260,261,262" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>