Jeannette van der Ploeg demonstreert hoe lichttherapie werkt: gewoon even voor een lamp zitten en een boekje lezen.
Jeannette van der Ploeg demonstreert hoe lichttherapie werkt: gewoon even voor een lamp zitten en een boekje lezen.

Lichttherapie biedt uitkomst als de biologische klok ontregeld is

Algemeen

DELFT - De wintertijd gaat dit weekend in. Niet geheel toevallig kampen mensen vooral in deze tijd van het jaar met de gevolgen van een (winter)depressie. Lichttherapie van PsyZorg biedt uitkomst.

Lichttherapie is bewezen effectief tegen depressieve klachten, weet Jeannette van der Ploeg van PsyZorg. In haar praktijk aan de Kluizenaarsbocht in Delft helpt ze er dagelijks mensen mee.

"Lichttherapie zorgt ervoor dat je ontregelde biologische klok wordt gereset zodat alle ritmes weer goed op elkaar afgestemd zijn", legt ze uit. "Je stemming, energie, concentratie, slaap, bloedsuikerspiegel; het zijn allemaal ritmes. Als één daarvan is ontregeld, dan zijn alle ritmes in het lichaam ontregeld." Hoe je weet of je biologische klok is ontregeld? "Deze mensen hebben vaak dezelfde klachten: ze kunnen 's ochtends nauwelijks uit bed komen, zijn moe, snel geïrriteerd en kampen met stemmingswisselingen."

Depressieve klachten zijn gelukkig relatief eenvoudig te verhelpen. Wie kiest voor lichttherapie bij PsyZorg, krijgt eerst een intake waarin de klachten worden besproken. Vervolgens is het een kwestie van 30 minuten per ochtend van maandag tot en met vrijdag plaatsnemen voor een lichtbox. De ene keer verdwijnen de klachten al na een week, de andere keer na twee tot maximaal drie aaneengesloten weken. Overigens is het niet alleen een kwestie van zitten en niets doen, geeft Jeannette aan. "Ik geef mensen ook leefstijladviezen. Zo vraag ik ze om niet meer 's avonds na negen achter een computer of laptop te zitten, op tijd naar bed te gaan en op te staan en 's ochtends te ontbijten." Ook mensen met hormonale klachten, premenstruele klachten tijdens en na de zwangerschap, eetproblemen, slaapproblemen en AD(H)D kunnen baat hebben bij lichttherapie.

Waarom bij depressieve klachten juist kiezen voor lichttherapie? "Omdat het weinig belastend is en je snel van je klachten af bent", antwoordt Jeannette. "En het is natuurlijk altijd beter voor je dan gebruik van medicijnen." Verzekeraars vergoeden de behandelingen als is vastgesteld dat deze wordt gegeven in het kader van een depressie.

PsyZorg kan en doet overigens veel meer dan het geven van lichttherapie. De praktijk helpt bovendien mensen met chronisch psychiatrische klachten, angsten en lichamelijk- en psychische klachten. Meer weten of aanmelden? Dit kan via info@psyzorg.com of telefonisch via 06-50256111. Ga verder voor meer informatie naar www.psyzorg.com.