Afbeelding

Het klimaatprobleem hacken in 24 uur

Algemeen

In The Green Village, een proeftuin voor duurzame innovaties op de campus van de TU Delft, komen aanstaande vrijdag zo'n 40 tot 60 studenten, onderzoekers en ondernemers samen om deel te nemen aan een speciale hackathon: de 'Climathon'. Deze Climathon vindt tegelijkertijd plaats in 120 steden wereldwijd met als doel om in 24 uur tijd de klimaatproblemen van steden te hacken. In Delft werken de deelnemers specifiek aan energiebesparende maatregelen voor de stad.

Energiebesparing

Volgens onderzoek zou wereldwijd 40 procent van de emissiereductie behaald kunnen worden via besparingsmaatregelen en dat tegen relatief lage kosten. Ook zijn gebouwen naar schatting verantwoordelijk voor 30 procent van het wereldwijde energieverbruik. De opgave van de Climathon in Delft is om slimme energiebesparingsmaatregelen te bedenken, specifiek voor het stedelijk gebied. De kunst is om dit te koppelen aan traditionele maatregelen als woningisolatie en aan innovaties als domotica, dus slimme apparaten en huizen. Maar ook nieuwe inzichten in gedragsverandering zijn van groot belang. Want wat je niet verbruikt, hoef je ook niet (duurzaam) op te wekken.

Dreamteams voor 24 uur
Aan de Climathon nemen studenten en professionals deel uit werkvelden als architectuur, economie, software engineering, biologie, windenergie en stedelijke ontwikkeling. De deelnemers krijgen in multidisciplinaire teams een specifiek vraagstuk voorgeschoteld waar zij in 24 uur oplossingen voor mogen bedenken. Ze worden begeleid door experts zoals een data-specialist die betrokken is bij de Toon Smart Thermostat, een onderzoeker van het Wuppertal Institute for Climate en experts van Climate-KIC. Na 24 intense uren van samenwerking en het verkennen van oplossingen presenteren de teams hun ideeën aan elkaar.

De Climathon is op social media te volgen via #Climathon en de Climathon kanalen www.twitter.com/globalclimathon en www.facebook.com/climathon