René (links) en Peter van der Krogt in de Mijerstraat, waar de broers opgroeiden en nog steeds in één huis wonen. (foto: Jesper Neeleman)
René (links) en Peter van der Krogt in de Mijerstraat, waar de broers opgroeiden en nog steeds in één huis wonen. (foto: Jesper Neeleman)

De gebroeders Van der Krogt kwamen, zagen en fotografeerden alle 1200 Delftse straten

Algemeen

DELFT – Vergeet Google Streetview. 'Wij' hebben René (65) en Peter (61) van der Krogt. De twee broers legden alle 1200 Delftse straten op gevoelige plaat vast èn schreven bij elke straat een stukje.

Door: Jesper Neeleman

Het was voor de twee broers geen onbekende materie. Ze brachten in het verleden al twee boeken uit waarin ze uitgebreid toelichting geven op alle Delftse straten en straatnamen. Peter van der Krogt zit bovendien al sinds 1988 in de Delftse straatnaamcommissie.

"Een paar jaar geleden vonden we het wel weer tijd worden voor weer een nieuw boek", vertelt Peter. Ze wilden geen herhaling van zetten, maar iets nieuws. "Dus wilden we alle straten fotograferen. En bij elke straat een stukje van maximaal honderd worden schrijven." Dat verschilt behoorlijk met hun voorgaande boeken, waarin vaak oude foto's van de straten te zien waren, of afbeeldingen van lieden naar wie de straat was vernoemd. Twee maanden lang struinden de broers de Delftse straten af. Niet in een geavanceerde wagen met fotoapparatuur op het dak, maar ouderwets met de benenwagen. Elke straat er op z'n mooist op zetten. Behalve het Regenpad. Die wilden ze per sé met druilerig weer vastleggen.

Eind 2015 was de klus geklaard. Maar ze blijven bezig. "In de Spoorzone zijn er weer enkele straten bij gekomen. En de Ambachtstraat gaat weer op de schop, dus eigenlijk moeten we daar een nieuwe foto van."

Uitgevers stonden dit keer niet in de rij. En na enkele pogingen veranderden ze van tactiek. Ze delen hun foto's en teksten nu online op www.stratenvandelft.nl. Ze hopen zo alsnog de interesse aan te wakkeren om hun werk in boekvorm af te drukken. Ze onderscheiden zich op meerdere manieren van Google Streetview, geeft Peter aan. "Hierop staat nauwelijks fiets- en voetpaden. Wij geven bovendien het stukje achtergrond erbij."

Dat was niet altijd even makkelijk. Vooral bij straten uit – bijvoorbeeld – de Vogelbuurt in Tanthof. Dan kun je bij de Valkenlaan melden dat een valk een roofvogel is en dan heb je het ongeveer wel gehad. "We hebben geprobeerd er toch altijd minimaal drie regels over te schrijven", zegt Peter. Bij andere straten was het weer de kunst om de omvangrijke geschiedenis in 100 woorden te vatten.


Peter van der Krogt zit in de straatnaamcommissie. Regelmatig en op verzoek bedenkt deze groep nieuwe straatnamen voor nieuwe straten. Die moeten aan enkele maar niet helemaal vaststaande eisen voldoen. Nieuwe straatnamen moeten niet lijken op al bestaande straatnamen. Dus is er, ondanks verzoeken hiervoor, geen Jan Schoonhovenstraat gekomen. "Omdat die naam teveel leek op de Justus van Schoonhovenstraat."

Uitzondering op de regel: De Jan de Wittstraat en de Cornelis de Wittstraat. "Gevolg hiervan was wel dat de burgemeester een keer met een bloemetje bij de het verkeerd adres stond", weet Peter. Dat krijg je ervan. Verder moeten lieden naar wie een straat wordt vernoemd minderaal tien jaar overleden zijn. "Maar bisschop Dom Hélder Câmara heeft hier ooit zijn eigen straatnaambord onthuld", vertelt Peter. Soms worden straatnamen veranderd. Dat kan, al is het dan wel zo handig als er geen adressen op dit stuk straat zijn.

Redelijk recent werd bijvoorbeeld een stukje Martinus Nijhofflaan omgedoopt tot Pierre van Hauwelaan. "Daar is hij helemaal op z'n plek, bij deze entree van de componistenbuurt", vindt Van der Krogt. Bijzonder is ook het verhaal over het kleine straatje naast de Maria van Jessekerk. In de volksmond vooral bekend als 'De Pissteeg'. Het straatje heette jarenlang Molenpoort. Dat leek teveel op de Molenstraat. Dus werd die naam begin jaren '80 veranderd. Het werd Jozefstraat. Eén van de twee bewoners van de Molenpoort – of Jozefstraat - was het er niet mee eens en ging in protest. Raadsleden hakten een knoop door. Het werd weer Molenpoort. Daar was die andere bewoners het weer niet mee eens. Dus kwam er een compromis. En heeft de straat nu de merkwaardige naam 'Jozefstraat voorheen Molenpoort'.

De website www.stratenvandelft.nl is in de lucht en alle 1200 straten – met soms bijzondere achtergronden - staan erop. Internet geeft hen de mogelijkheid om oude foto's bij de achtergrondinformatie te zetten. Daar hebben ze er genoeg van.

René zit achter z'n pc, waarop zijn foto's nauwkeurig zijn geordend. "Ik kocht m'n eerste camera in 1966 en heb sindsdien al 277.476 foto's gemaakt", geeft hij aan. "Dat aantal groeit dagelijks." Benieuwd? Op http://vanderkrogt.net/delft/ is veel werk van broers te zien.