Diana Vogels van Drumguards Delft en Aad Reurings van de Big Band Let's Swing, met achter hen de parkeerplaats waar het om draait.
Diana Vogels van Drumguards Delft en Aad Reurings van de Big Band Let's Swing, met achter hen de parkeerplaats waar het om draait.

Muziekverenigingen vrezen voor voortbestaan

Algemeen

DELFT – Als het aan de gemeente ligt, is het gratis parkeren aan de Estland vanaf begint volgend jaar voorbij. Verenigingen die gebruik maken van het gebouw van de Drumguards vrezen voor hun voortbestaan.

Door: Jesper Neeleman

Het is een terugkerend Delfts probleem. Ergens wordt betaald parkeren ingevoerd, vervolgens zoeken automobilisten hun heil één straat verderop. Dat is ook aan de Estland het geval. Overdag is de parkeerdruk daar daarom hoog. Forenzen en langparkeerders weten dit stukje Delft uitstekend te vinden.

Dat constateerde ook de gemeente, die een enquête hield onder buurtbewoners. Hieruit bleek voldoende draagvlak voor mixparkeren. Bewoners mogen er dan met een vergunning parkeren, bezoekers mogen van 12.00 uur tot 00.00 de knip trekken. Overdag geldt nog een tarief van 60 cent per uur. 's Avonds kost het 3 euro per uur. De drie verenigingen, Drumguards Delft, bigband Let's Swing en muziekvereniging Prins Hendrik, verwachten dat dit ze veel leden en uiteindelijk de kop gaat kosten. De muzikanten brengen hun eigen instrumenten mee en het merendeel komt dus met de auto. "Straks is iedereen voor een avondje repeteren 9 euro parkeergeld kwijt", zegt Aad Reurings, trombonist van Let's Swing. "Zes van onze twintig muzikanten hebben al aangeven te zullen stoppen als dit plan doorgaat."

Drumguards Delft-voorzitter Diana Vogels merkt op dat de leden straks meer dan het dubbele kwijt zijn aan een avondje muziek maken. "Drie verenigingen worden op deze manier door de gemeente de nek omgedraaid", zegt Vogels. Veel leden zullen stoppen met hun hobby, verwacht ze. Leden wel blijven komen, zullen waarschijnlijk even verderop parkeren. In het wijkje rond de Kogelgieterij, waar bewoners in het verleden tegen de komst van Dansschool Wesseling ageerden. Uit vrees voor – juist – parkeerproblemen. "De maatregel om hier betaald parkeren in te voeren lost dus niks op. Je creëert er alleen maar problemen mee", stelt Vogels.
 

Een gemeentewoordvoerder laat weten dat 'enig uitwijkgedrag' van automobilisten 'helaas nooit is te voorkomen'. "Maar we verwachten dat dit hier beperkt zal gebeuren, omdat de Prinses Beatrixlaan een duidelijke barrière vormt. Ook is de loopafstand vanuit de wijk aan de overkant richting de binnenstad brij groot. Dat maakt het minder aantrekkelijk."

De muziekverenigingen zijn al maanden met de gemeente in gesprek. Ze opperden meerdere alternatieven. "Zo kun je ervoor kiezen alleen overdag, als de parkeerdruk hoog is, betaald parkeren in te voeren", zegt Vogels. "Of doe de eerste 5 uur voor niks. Dan blijven de langparkeerders wel weg." Reurings: "Of laat de mensen alleen 's nachts betalen. Wat ook vreemd is: verderop voor de Aldi moet je tot 18.00 uur betalen, daarna niet meer. Waarom moet dat hier straks tot 00.00 uur en dan ook nog voor 3 euro per uur? Het gaat gewoon om geld."

De gemeente laat weten 'zoveel mogelijk rekening' te hebben gehouden met de verenigingen. Zo mogen ze voor hun gasten een bezoekersvergunning kopen waarmee 600 uur per jaar kunnen parkeren. Daarnaast blijft gratis parkeren op de plekken pal onder het viaduct mogelijk. Volgens de muziekverenigingen is dit een doekje voor het bloeden. De 600 parkeeruren zijn met zoveel muzikanten zo op en die plekken onder het viaduct worden al permanent bezet.

De verenigingen zijn van plan nog het nodige kabaal te maken. Zo gaan ze 21 november, als de plannen worden besproken in de commissie vergadering, inspreken. "Jammer dat dit zover heeft moeten komen", zegt Vogels. "Maar we gaan hier zeker niet met stille trom vertrekken."

Het gebied waarin parkeerregulering zal worden uitgebreid is begrensd door de straten Krakeelpolderweg, Buitenwatersloot, Prinses Beatrixlaan en de Westlandseweg.