Afbeelding

Dubbel Delft

vaste rubrieken

Stadsontwikkelaars hadden een groot deel van de vorige eeuw het idee dat een stadswijk veel faciliteiten moest hebben. Winkels van allerlei pluimage, een speeltuin en speelplaats, een verenigingsgebouw, een kleuterschool en meerdere lagere scholen.

Voor je boodschappen, de kapper, de melkboer, de bakker, de groenteboer, de slager, de wasserij, je borreltje of je pilsje hoefde vroeger het Westerkwartier niet uit: alles was er te vinden. En er was een verenigingsgebouw ('Caminada' in de Raamstraat), een kleuterschool ('Beatrix', ook in de Raamstraat) en twee Lagere Scholen: de 'Heilig Hartschool' in de Westerstraat en de 'Dirk van Bleiswijckschool' in de Raamstraat. Veel jongens uit de wijk gingen daarna naar Lagere Technische School 'Van der Made'. In de jaren '70 en '80 werd alles grootschaliger. Buurtwinkels verdwenen meer en meer en scholen werden nieuwbouw-leerfabrieken met soms meer dan duizend leerlingen. Op de linker foto zijn rechts twee kinderen te zien die bezig zijn met touwtje springen op het speelplein van de Dirk van Bleiswijckschool.

Op 30 april 1970 organiseerden een aantal buurtbewoners, verenigd in 'Buurtkomitee Westerkwartier', Koninginnedag-activiteiten op dit plein. De hoofdmeester van de school, Frits Addink, was zo enthousiast dat hij het buurtwerk aanbood om voortaan de knutselclub op woensdagmiddag in zijn school te houden. Ook mocht het buurtkomitee er op maandagavond haar wekelijkse vergadering houden. Zo'n vijf jaar heeft het buurtwerk er veel activiteiten kunnen organiseren. Totdat patronaatsgebouw 'Caminada', even verderop in de straat, leeg kwam te staan. Na veel acties en lobbywerk vanuit het buurtwerk kwam dit gebouw in 1976 ter beschikking van de buurt. Met de scholen in de wijk ging het steeds slechter. Er waren minder kinderen in de wijk, ouders keken qua school ook buiten de wijk, en kinderen uit Poptahof hadden ondertussen scholen in hun eigen wijk. De 'Heilig Hartschool', de 'Dirk van Bleiswijckschool' en de 'Van der Made' werden afgebroken om plaats te maken voor woningen. De Beatrix kleuterschool werd later buurthuis en brandde in de jaren '80 af.

En de buurtwinkels? Er zijn zelfs steden waar buurtwinkels gesubsidieerd worden omdat ze zo belangrijk zijn voor de buurt.

Meer Dubbel Delft? Check www.dubbeldelft.nl. 

Afbeelding