<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=9419594&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=delftopzondag.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=260,261,262" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Logo delftopzondag.nl
Het begint een mooie traditie te worden: het Nuon Solar Team is wederom wereldkampioen zonneracen. (foto: Hans-Peter van Velthoven)
Het begint een mooie traditie te worden: het Nuon Solar Team is wederom wereldkampioen zonneracen. (foto: Hans-Peter van Velthoven) (Foto: Hans-Peter van Velthoven)

Nuon Solar Team weer wereldkampioen

DELFT - Het Nuon Solar Team heeft met overmacht de Bridgestone World Solar Challenge gewonnen. Na vijf dagen racen kwam zonneauto Nuna9 vanmorgen donderdag om 07.15 uur Nederlandse tijd over de finish in Adelaide.

Het is alweer de zevende keer dat het Nuon Solar Team wereldkampioen zonneracen is geworden. Op de laatste racedag bouwde het Nuon Solar Team de voorsprong op de belangrijkste concurrenten – Michigan (VS), Tokai (Japan) en Punch Powertrain (België) verder uit. "Natuurlijk waren we nerveus", reageert coureur Sharon van Luik vanuit Australië. "Er kan altijd iets gebeuren. De zenuwen gierden bij iedereen door de keel. Maar het ging top. We tikten de maximumsnelheid van Nuna9 aan: 110 kilometer per uur. En dat op de kracht van de zon, geweldig!" Het was alweer de negende keer dat het Nuon Solar Team meedeed aan de race. Zes keer eerder werd er gewonnen, twee keer pakte het team de tweede plaats. Toch was de spanning voor de race groot bij de gedoodverfde favoriet, vertelt teamleider Sander Koot. "Door nieuwe wedstrijdregels zijn de auto's dit jaar heel verschillend van elkaar. Niemand wist wie het beste in zou spelen op de regels. Gelukkig zijn onze keuzes voor een compact ontwerp en gallium zonnecellen bijzonder goed uitgepakt."

Donkere wolken
De derde en vierde racedag bleken beslissend, toen het weer omsloeg: donkere wolken, harde wind en zelfs regen zetten de toon. Juist in deze omstandigheden liep het Nuon Solar Team uit naar een voorsprong van twee uur op de voorlaatste dag. Aerodynamicus Jasper Hemmes: "Omdat Nuna zo licht en gestroomlijnd is, konden we ook bij harde wind met weinig energie veel snelheid maken. We werden als het ware vooruit gezogen door de wind, dankzij ons aerodynamische ontwerp." Strateeg Stijn Burger vult aan: "Dankzij goede informatie van ons meteo-team konden we bovendien waar mogelijk de gaten in het wolkendek vinden, zodat we zoveel mogelijk zon opvingen."

Onder de indruk
Voormalig hockeycoach Marc Lammers – die het Nuon Solar Team tijdens de race coachte – is onder de indruk van 'zijn' team. "Hun kracht is dat iedereen precies weet waar hij of zij goed in is`, geeft Lammers aan. `De één weet alles van de banden, de ander is goed in aerodynamica of kent juist het zonnepaneel van binnen en van buiten. Met elkaar beslist dit team op de goede momenten de juiste dingen. De focus was tijdens heel de race goed en daardoor kwam het team in een goede flow. Dat leidt nu tot dit prachtige resultaat!"

De Nuna9 haalde een gemiddelde snelheid van zo'n 81 tot 82 kilometer per uur.

reageer als eerste

<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=9419594&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=delftopzondag.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=260,261,262" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=9419598&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=delftopzondag.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=260,261,262" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>