Zelfbouwgroep ‘Van Leeuwenhoek Special’ bij het Grachtenhuis, dat inspireerde tot een eigen appartementengebouw.
Zelfbouwgroep ‘Van Leeuwenhoek Special’ bij het Grachtenhuis, dat inspireerde tot een eigen appartementengebouw.

'Je buren worden van tevoren al een soort vriendengroep'

Algemeen

In het Van Leeuwenhoekkwartier komen dit najaar nieuwe kavels vrij. Als koper kun je er zelf een woning laten ontwerpen en bouwen -  maar je kunt ook aan de slag met vrienden, kennissen of andere gelijkgestemden. Dat laatste levert een bijzondere ontwikkelvorm op die in Nieuw Delft ruim baan krijgt: bouwen in een zelfbouwgroep.

Een van de zelfbouwgroepen die zo'n gezamenlijk woonconcept ontwikkelt, is de groep Van Leeuwenhoek Special. Het plan? Een kleinschalig appartementengebouw, met acht woningen en ruimte voor een atelier/praktijkwoning of bedrijf.
Do Harsveld, een van de deelnemers, vertelt hoe het idee is ontstaan: "René Alberda en ik hadden al belangstelling voor het 'Grachtenhuis' in de Coendersbuurt – ook een project van een zelfbouwgroep. Wij waren niet de enigen. Zo heeft zich onder de hoede van de architect van het Grachtenhuis, Liesbeth Janson, een nieuwe groep gevormd die samen een appartementengebouw wilde realiseren in het Van Leeuwenhoekkwartier. Onze groep werd gelukkig ingeloot voor onze favoriete kavel en we konden dus aan de gang."
Hun uitgangspunt was een woongebouw waarin buren naar elkaar omkijken. "Een gebouw waarin je niet alleen naast elkaar, maar ook met elkaar leeft", vervolgt Do Harsveld. Die insteek blijkt ook uit het voorlopig ontwerp: op de hoogste woonlaag komt een studio met dakterras voor gemeenschappelijk gebruik.


Meerwaarde
Voor Do Harsveld heeft bouwen in een zelfbouwgroep bovendien duidelijke meerwaarde. "We komen regelmatig bijeen om te overleggen over ons project. Daarbij brengt iedereen zijn eigen voorkeur, smaak, kennis en ervaring mee. Op die manier leer je elkaar goed kennen en waarderen. Zo worden je buren waarmee je in hetzelfde gebouw gaat wonen van te voren al een soort vriendengroep."


Niet compleet
De kavel van deze zelfbouwgroep wordt half 2018 opgeleverd. De groep is echter nog niet compleet: een hoekappartement en een atelier/praktijkwoning zijn nog beschikbaar. Ook bij andere zelfbouwgroepen in het Van Leeuwenhoekkwartier kunnen geïnteresseerden zich nog aansluiten. Een overzicht van de woonconcepten met meer informatie is te vinden op de website www.nieuwdelft.nl onder 'Actueel woonaanbod'.
Wie een nieuwe zelfbouwgroep wil vormen, kan daar al meteen mee beginnen. Dit najaar starten namelijk de inschrijvingen voor de nieuwe zelfbouwkavels in het Van Leeuwenhoekkwartier, veld 2.3. De kavels zijn geschikt voor één tot circa tien woningen per kavel en inschrijven kan individueel of als groep. Wil je in contact komen met mensen die ook samen willen bouwen in Nieuw Delft? Of wil je meer informatie over de mogelijkheden? Mail dan naar nieuwdelft@delft.nl of bel 06 – 22 57 39 54.