Delft wordt elk jaar weer overspoeld door een flinke lichting nieuwe studenten. (foto:archief)
Delft wordt elk jaar weer overspoeld door een flinke lichting nieuwe studenten. (foto:archief) Foto: Koos Bommelé

Delft neemt maatregelen tegen verkamering

Algemeen

Delft telt veel studenten en het worden er steeds meer. Om te zorgen dat studentenhuisvesting in goede banen wordt geleid heeft B en W de nota 'Studentenhuisvesting in goede banen' opgesteld.

Voor studenten wordt volop gebouwd. Bovenop de woningen die de afgelopen jaren zijn gerealiseerd, komen er in de periode van de Woonvisie minimaal 2000 extra studentenwoningen bij.

De gemeente zal naast deze nieuwbouw ook een tijdelijke maatregel invoeren om de groei van studentenhuisvesting in reeds bestaande woningen beter te reguleren. Dit is nodig, omdat de toenemende 'verkamering' van woningen de woonmarkt in Delft kan verstoren. Om de ontwikkeling in goede banen te leiden voert het college onder meer een omzettingsvergunning in. 

Delft heeft een tekort aan grotere woningen voor gezinnen in de midden- en hogere inkomensgroepen (waaronder kenniswerkers). Voor de toekomst van de stad is het van belang dat ook deze mensen in Delft kunnen wonen, zodat de economische draagkracht verder kan groeien. Met de omzettingsvergunning wil het college voorkomen dat woningen in het middeldure en dure segment worden opgekocht en opgedeeld in afzonderlijk te verhuren kamers.

Anderzijds kan het verkameren van woningen tot problemen leiden tussen buren met verschillende levensstijlen. Het monitoren van klachten via een registratiepunt woonoverlast zorgt ervoor dat de gemeente naast bewoners ook pandeigenaren kan aanspreken op hun verantwoordelijkheid voor de leefbaarheid in en rondom de verkamerde woningen, en gerichter in kan zetten op mediation en uiteindelijk handhaving om de leefbaarheid te bevorderen.

De omzettingsvergunning wordt opgenomen in de huisvestingsverordening, die vier jaar geldt. Tijdens deze periode volgt de gemeente de effecten van de maatregelen. De maatregelen gelden alleen voor bestaande zelfstandige woningen van particuliere eigenaren die als onzelfstandige woonruimten worden verhuurd. De maatregelen gaan naar verwachting begin november in.

Komend weekend vertelt wethouder Raimond de Prez in de krant Delft op Zondag meer over deze veranderingen.