Afbeelding

Hemd van het Lijf: Tijmen van der Helm

Algemeen

Karter Tijmen van der Helm (13) uit Den Hoorn rijgt in zijn raceklasse dit seizoen de overwinningen aaneen. Het Nederlands én het Europese kampioenschap lonken.

1.Waarom wil je deze foto graag zien bij dit artikel?
"Ik had natuurlijk kunnen kiezen voor een actiefoto of een foto waarop ik op het ereschavotje sta. Maar zelf vind ik dit een van de coolste foto's die van me gemaakt zijn."

2.Hoe verloopt dit seizoen?
"Ik doe dit jaar mee aan drie kampioenschappen. Het WK is inmiddels achter de rug en in het NK en EK sta ik, met nog enkele races te gaan, stevig aan de leiding. Dit weekend rijd ik het NK en over drie weken het EK. Dat gaat er nog om spannen. Ik ga gewoon knallen en dan zien we het wel hoe het afloopt."

3.Praten we hier met de
wereldkampioen?

"De vice-wereldkampioen. Het WK telde in totaal drie races: in België, Frankrijk en Finland. Voor Nederland namen twee rijders deel. Je rijdt allemaal met dezelfde kart en dezelfde motor. Uiteindelijk ben ik tweede geworden in een veld van 52 karters."

4.Waarom ben je karter en bijvoorbeeld geen voetballer?
"Ik heb wel even gevoetbald, maar het karten trok me veel meer. Mijn vader was ook een fanatiek karter en op jonge leeftijd ging ik al met hem mee. Ik was vier jaar oud toen ik in m'n eerste kart zat en ben sindsdien blijven rijden. Ik heb natuurlijk ook het geluk dat mijn ouders dit allemaal kunnen betalen. Ik snap heel goed dat dit natuurlijk niet voor iedereen is weggelegd."

5.Hoe zien jouw dagen eruit?
Ik ben veel van huis, ik kart vier keer per week, ben net terug uit Italië. Dit weekend rijd ik het NK en daarna vertrek ik als voorbereiding op het EK voor twee weken weer naar Italië om de baan goed te leren kennen zowel bij regen als bij droog weer."

6.Moet je niet naar school?
"Ik zit in de tweede klas van het Luzac, een privéschool. Als ik er ben maak ik lange dagen en maak daar ook het huiswerk. Ik kan vrij krijgen als ik moet karten en dat later inhalen."

7.Je bent pas 13, maar
toch al jaren bezig...

"Ik was nog heel jong toen we begonnen. Een auto met een aanhanger erachter met daarin de karts. Elk weekend op pad samen met m'n vader. Ik ben steeds meer gaan rijden, later meetrainen met de wedstrijdjongens en na een jaar aan wedstrijden gaan deelnemen. Moeilijk om van jezelf te zeggen, maar dat ging behoorlijk goed. Ik ben op zoek gegaan naar een team. Dat werd JJ Racing. Als je eenmaal deel uitmaakt van een team gaat het wat soepeler. Naast m'n vader heb ik in Senna Koolen nu ook een goede begeleider."

8.Wat zijn de verdere ambities?
"Blijven karten, maar ik ga er niet m'n geld mee verdienen. De kartwereld is maar klein en wereldwijd zijn er waarschijnlijk genoeg karters die net zo goed zijn als ik. Ik wil wel verder in de autosport, ik zou graag toerwagens willen rijden: Porsche of Audi."
9.Je wilt niet Niet Max Verstappen achterna?
"Ik denk dat het nog heel lang gaat duren voordat er een nieuwe Max Verstappen komt. Om in de formule 1 een plek te veroveren moet je heel veel geld meebrengen. En Max is wel heel streng opgevoed met alleen maar karten. En zijn vader kent de weg in die wereld. Nee, ik zweef niet en fantaseer niet over de formule 1."

10.Als ik burgemeester was,
zou ik...

"Eén keer raden. Ik zou in elk geval een heel coole, uitdagende kartbaan aanleggen. Niet midden in de stad natuurlijk, want karten betekent ook herrie en uitlaatgassen. Maar op een plek waar het niemand stoort."