De focus in de binnenstad ligt steeds meer op de bezoekers, terwijl er ook 12.000 Delftenaren in dit stukje Delft wonen, benadrukken de belangenverenigingen.
De focus in de binnenstad ligt steeds meer op de bezoekers, terwijl er ook 12.000 Delftenaren in dit stukje Delft wonen, benadrukken de belangenverenigingen.

Belangenverenigingen geven politiek gratis advies over een betere binnenstad

Algemeen

De kwaliteit van het wonen in de binnenstad staat onder druk, vinden belangenverenigingen in de binnenstad.

De belangenverenigingen Binnenstad Noord, Oude en Nieuwe Delf en Zuidpoort hebben daarom het manifest 'De binnenstad kan niet zonder haar bewoners' opgesteld. Hierin worden oplossingen gegeven, die ook een positief effect hebben op het winkelen en het recreëren. Het manifest is vandaag gestuurd aan de politieke partijen van Delft. De belangenverenigingen leveren hiermee hun bijdrage aan de partijprogramma's voor de gemeenteraadsverkiezingen van 21 maart 2018 en aan een vitale en gastvrije binnenstad.

De bevolking van de binnenstad was altijd een mix van jong tot oud en van rijk naar arm. Er is echter steeds minder aandacht voor de behoeften en mogelijkheden van kinderen en ouderen, geven de belangenverenigingen aan. Daarnaast biedt de Woonvisie de woningbouwcoöperaties de mogelijkheid hun sociale woningbouw af te stoten. Investeerders kopen in toenemende mate juist in de binnenstad panden als beleggingsobject, en verkameren of verhuren via Airbnb-achtige constructies. De mix is dus in gevaar. De focus komt in de binnenstad steeds meer op de bezoeker, het kopende publiek, te liggen. De openbare ruimte wordt steeds meer 'uitgenut'.


De voorstellen zijn:

-richt de openbare ruimte in als een veilige verkeersruimte en een aantrekkelijke verblijfsruimte
-zorg voor bewonerparkeren
-creëer meer fietsroutes
-zorg voor regulering voor de bestaande en voor de toekomstige verkamering
-maak een oplossing voor mogelijk gedupeerden reductie grondwateronttrekking
-richt het huisvuil ophalen bewonersvriendelijk in
-zorg voor een evenementenaanbod dat toegevoegde waarde heeft voor de hele binnenstad
-help ons zodat de binnenstad van Delft tot de top 10 klimaatbestendige van Nederland behoort
-zorg voor meer groen en introduceer nieuwe vormen zoals verticaal groen
-bewaak de invloed van de gemeenteraad op de ruimtelijke ordening

Over de belangenverenigingen
De belangenverenigingen zetten zich in voor het behoud en de bevordering van een goed woon-, leef- en werkklimaat voor hun leden in de binnenstad van Delft. Ze zetten zich in om het beleid van de gemeente te verbeteren. Dit doen zij door deelname aan overleggen en netwerkbijeenkomsten, contact met politieke partijen en het gebruikmaken van hun de formele inspraakmogelijkheden.