Afbeelding

DNA van Nederland in Museum Prinsenhof Delft

Algemeen

Museum Prinsenhof Delft is wel het grootste en bekendste museum van Delft. Het is beroemd vanwege de kogelgaten die achterbleven als stille getuige van de moord op Willem van Oranje in 1584. Museum Prinsenhof heeft echter veel meer te bieden dan twee kogelgaten.

Momenteel staat hier vooral Ming-porselein uit China centraal. De eerder dit jaar door Koningin Máxima geopende tentoonstelling 'Verboden porselein – exclusief voor de keizer' toont verborgen en fijn gedecoreerde objecten die lang geleden voor de Chinese keizer werden gemaakt. Deze zijn nu voor het eerst buiten China en nog tot en met 3 september in Delft te zien.

DNA van Nederland
Niet lang daarna, vanaf 14 oktober, volgt een nieuwe tentoonstelling: DNA van Nederland. In deze tentoonstelling staat het vaderlandse reliek centraal. Dit zijn objecten die bewaard of gekoesterd worden vanwege de connectie met een belangrijk persoon uit de geschiedenis van Nederland. Het kan gaan om menselijk materiaal of voorwerpen die gebruikt zijn door historische personen. DNA van Nederland vertelt niet alleen het verhaal van de personages en de objecten zelf, maar juist ook waarom men ze bewaarde. Waarom hechtte men bijvoorbeeld waarde aan het bewaren van een tong en teen van de gebroeders De Wit? Museum Prinsenhof Delft laat zien hoe deze objecten specifiek verbonden zijn met de geschiedenis en identiteit van Nederland en waarom zij een stukje DNA van Nederland vormen.
De kogelgaten in de 'moordhal' van Museum Prinsenhof Delft kunnen worden aangemerkt als een van de eerste vaderlandse relieken. Ook een ander bekend herinneringsobject bevindt zich in de collectie van Museum Prinsenhof Delft, namelijk één van de drie boekenkisten van Hugo de Groot.
DNA van Nederland is nog tot en met 14 februari 2018 te zien in Museum Prinsenhof Delft. Meer weten? Check www.prinsenhof-delft.nl.