Het mooie parcours van de Halve van Oostland wist ook vorige editie weer heel wat lopers te verleiden om zich in te schrijven. (foto: Jeffrey van Herk)
Het mooie parcours van de Halve van Oostland wist ook vorige editie weer heel wat lopers te verleiden om zich in te schrijven. (foto: Jeffrey van Herk) Foto: Jeffrey van Herk

Halve van Oostland: steeds meer een begrip

Algemeen

PIJNACKER - Naar verwachting zo'n vijftienhonderd sportievelingen gaan zondag 3 september van start voor de Halve Marathon van Oostland. De 59-jarige Pijnackerse secretaris Carlien Deken (59) kijkt er naar uit.

Hoewel de naam anders doet vermoeden, is het tijdens de Halve Marathon van Oostland ook mogelijk kortere afstanden te lopen. Er is een kidsrun van 1 kilometer, vanwege het eerste lustrum is het voor het eerst mogelijk 5 kilometer te lopen en zoals gebruikelijk is er een 10 kilometerloop.

-Zijn jullie er als organisatie klaar voor?
Carlien Deken: "Er zijn nog wel wat losse eindjes. We hebben bijvoorbeeld nog behoefte aan zo'n vijftig vrijwilligers, dat houdt ons wel bezig. We zoeken nog verkeersregelaars, maar ook een rayonhoofd voor Bergschenhoek. Wie ons wil en kan helpen, kan zich aanmelden via onze website of mailen naar vrijwilligers@halvemarathonoostland.nl."

-Hoe is de Halve Marathon van Oostland ooit begonnen?
"Het initiatief voor dit evenement komt van het regionale bedrijfsleven in samenwerking met de gemeentebesturen van Lansingerland en Pijnacker-Nootdorp. Deze Gemeentes samen vormen de regio Oostland. Ze wilden met zo'n hardloopevent Oostland meer op de kaart zetten. Want als mensen door ons gebied rennen, zien ze hoe mooi het hier is en wat er aan bedrijvigheid is. Na de derde editie is deze stuurgroep opgeheven en zijn we als zelfstandige stichting verder gegaan."

-Wat is bijzonder aan deze loop?
"De uitgestrektheid van het gebied waar deelnemers doorheen lopen. Dat is heel mooi. Ze komen door drie dorpskernen waar het dan heel gezellig is, maar ook door de groenzoom tussen Berkel en Pijnacker en de polder. De wedstrijd wordt steeds meer een begrip in de dorpen waar we doorheen komen. Veel mensen hebben er al eens aan meegedaan of er op z'n minst van gehoord. Verder koppelen we elke jaar een goed doel aan de wedstrijd. Dit jaar is dat het Familiehuis Daniël de Hoed. Aan de gulle giften die tot nu toe al zijn gedaan, merken we wel dat dit doel veel mensen aanspreekt."

-Wat weten veel mensen niet over de Halve van Oostland?
"Misschien wel dat de eerste editie meteen al 1200 lopers trok. Dat zijn er bijzonder veel. En dat Bruun van der Steuijt elk jaar onze speaker is."

-Als ik ongetraind ben maar wel wil meedoen, is het dan al te laat?
"Ik zou de halve marathon niet aanraden, maar de 5 kilometerloop moet voor bijna iedereen te doen zijn. Zelf loop ik overigens niet mee. Je hebt namelijk ook mensen nodig die langs de kant staan om anderen aan te moedigen."
Zie voor meer info en inschrijven www.halvemarathonoostland.nl.