V.l.n.r. Paul, Annelies en Roy kregen een bloemetje voor hun kordate optreden. (Foto: EvE)
V.l.n.r. Paul, Annelies en Roy kregen een bloemetje voor hun kordate optreden. (Foto: EvE)

"Handelen is niet meer vanzelfsprekend"

Algemeen

Op 19 juli verwoestte een brand een woning aan de Bikolaan. Mede dankzij de hulp van omwonenden bleven de gevolgen beperkt tot materiële schade. Afgelopen dinsdag werden Roy Bennis, Annelies van den Beukel en haar man Paul door de hulpdiensten in het zonnetje gezet voor hun moedige optreden.

Door Esdor van Elten

Als Paul in de vroege ochtend van 19 juli de deur van zijn woning aan de Zaïrestraat uitloopt, ruikt hij rook. "Welke gek heeft nu nog een vuurkorf aan, dacht ik nog." Op vrijwel hetzelfde moment hoort Roy, die op dat moment zit te gamen, dakpannen schuiven. Als hij gaat kijken blijkt er inderdaad iemand op het dak te staan. "Hij trapte het dakraam in en gooide wat naar binnen. vervolgens zag ik rook. Toen ben ik maar mensen wakker gaan maken en ik heb 112 gebeld." Ook Paul belt 112 en merkt hoe de Brandweer razendsnel reageert: "Ik had nauwelijks neergelegd toen ik de eerste sirenes hoorde. "We waren er in inderdaad snel bij, vertelt Martin Kloor, ploegchef van de Brandweer, later. Officieel moeten we binnen zes minuten reageren, maar ik denk dat het hier geen vier minuten duurde." De brand is intussen wel gegroeid en uitslaand geworden: "dat gaat echt razendsnel." Ook Annelies is daarom meteen in actie gekomen: "Ik wist dat op de onderste verdieping een baby in huis was. Ik ben naar binnen gegaan en heb de ouders gewekt en de baby meegenomen en bij mij thuis in bed gelegd. Ik heb ook maar op alle bellen gedrukt om mensen wakker te maken." Ook nadat de hulpdiensten zijn gearriveerd blijft Annelies hulp verlenen: koffie, koekjes en flesjes water organiseren voor de hulpdiensten en iedereen die z'n huis uit moest. "Wat kunnen mensen blij zijn met een flesje water!" Hoewel de drie buurtbewoners allemaal op hetzelfde moment in touw zijn, hebben ze elkaar niet gezien. Toch speelden ze alle drie een cruciale rol in het voorkomen van erger.

Burgerplicht?
"Jullie hebben perfect geacteerd", vertelt politieman Ron den Hertog hen een ruime week later. De drie zijn, samen met andere betrokkenen van de hulpdiensten en de woningbouwvereniging uitgenodigd op het hoofdbureau. "Een brand is heftig. En iedere minuut wordt het gevaar groter. Door jullie snelle handelen hebben jullie veel extra leed kunnen voorkomen." De drie laten het eerbetoon een beetje ongemakkelijk over zich heenkomen. "Het is logisch dat je dit doet", vertolkt Annelies hun gevoelens. "Het is je burgerplicht." Maar daar is Paul Tromer, veiligheidsadviseur van de Gemeente Delft, het toch niet mee eens: "In deze geïndividualiseerde maatschappij is het helaas niet meer zo vanzelfsprekend dat mensen handelend optreden." De adviseur hoort ook de tip van Annelies: "zorg nou dat er wat te drinken en eten is voor de hulpverleners en de slachtoffers", welwillend aan. "Ik zal dat aan de gemeente doorgeven."

Ploegchef Martin Kloor is ook vol lof over het handelen van de buurtbewoners. "Dit is een voorbeeld van hoe het moet: alarmeer en doe wat je kunt. Maar hou daarbij altijd ook altijd oog voor je eigen veiligheid. Neem aanvaardbare risico's!" Ron den Hartog overhandigt daarna aan de 'participerende burgers' een welverdiend bloemetje dat in dankbaarheid werd aanvaard: "Maar het had niet per se gehoeven hoor", vindt Annelies.

Onderzoek
De bewuste brand blijkt inderdaad te zijn aangestoken door een bewoner. De toestand van de verwarde man wordt onderzocht. Roy: "Het is natuurlijk heftig en erg, maar ik hoop ook dat hij hulp krijgt." Ook het onderzoek naar hoe de brand precies is gesticht is nog in volle gang. In totaal zijn vier woningen onbewoonbaar. Vidomes heeft de bewoners tijdelijk ergens anders ondergebracht. Een aantal van hen zou liever niet terugkeren. "We kijken wat er voor hen gedaan kan worden."