Stella Harm (links) en Marianne van Meurs begeleiden de lotgenotengroep van Humanitas.
Stella Harm (links) en Marianne van Meurs begeleiden de lotgenotengroep van Humanitas.

Lotgenotengroep voor mensen die rouwen om hun partner

Algemeen

Humanitas start dit najaar weer met een lotgenotengroep in Delft voor mensen die hun partner hebben verloren. Wie rouwt na het verlies van zijn of haar partner, kan veel baat hebben bij het delen van ervaringen met lotgenoten. "Je hebt aan een half woord genoeg", zeggen de deelnemers aan Humanitas-groepen vaak over elkaar. Er zijn nog plekken vrij. 

Twee deskundige vrijwilligers – Marianne van Meurs en Stella Harm – gaan de groep begeleiden. De acht bijeenkomsten vinden plaats op woensdagmiddag en hebben steeds een ander thema.

De begeleiders
Wat motiveert Stella en Marianne om als vrijwilligers de lotgenotengroep te begeleiden? Stella is wijkverpleegkundige en deed eerder ook als vrijwilliger in het Hospice ervaring op met het ondersteunen van mensen naar een overlijden toe. "Als het overlijden heeft plaatsgevonden , verlies ik de naasten helaas uit het oog. Ik vind dat jammer, want ook dan is er behoefte aan een luisterend oor." Door haar werk als vrijwilliger bij Humanitas, kan zij daarmee wel helpen.

Marianne heeft een baan als psychiatrisch verpleegkundige. Daarnaast is zij al heel lang vrijwillig rouw- en verliesbegeleider bij Humanitas. Het wordt de zevende keer dat zij een lotgenotengroep begeleidt. Marianne: "Privé heb ik van jongs af aan te maken gehad met verliezen. Na –weer- een ingrijpende verlieservaring ben ik mij gaan verdiepen in rouwbegeleiding. Met rouw krijgt iedereen vroeg of laat te maken en rouw om een dierbaar persoon gaat nooit helemaal over, diegene neem je mee in je verdere leven. Het is een kunst om te leren omgaan met verlies en rouw, al is het iets waar je nooit aan went."

Voor wie liever individueel wil praten over rouw, biedt Humanitas ook persoonlijke begeleiding. Ook voor mensen die iemand anders hebben verloren dan hun partner.  Hier zijn geen kosten aan verbonden.

Deelname kost 20 euro voor materiaalkosten (totaal voor alle bijeenkomsten).

Aanmelden voor de lotgenotengroep of voor individuele begeleiding kan bij coördinator Ria Weemaes via 06-25112970 of rouwenverlies@humanitasdelft.nl.