Eén van de werken die komende maanden te zien is.
Eén van de werken die komende maanden te zien is.

Kunst en wetenschap in de Botanische Tuin

Algemeen

In de Botanische Tuin van de TU Delft wordt al 100 jaar intensief onderzoek gedaan naar technologische toepassingen van gewassen. En dat is fascinerend.

Planten worden in een elektrostatisch veld gebracht om medicijnen te produceren, de symbiose tussen schimmels en plantenwortels wordt onderzocht, een methode om fijnstof uit de lucht weg te vangen is hier uitgevonden en er wordt gewerkt aan zelfreparerend beton. Botanische tuinen over de hele wereld werken samen aan onderzoek, maar ook aan de bescherming van de biodiversiteit wereldwijd. Deze oudste Technische Botanische Tuin van Nederland bestaat dit jaar honderd jaar, dus is er alle reden tot feest. Deze lente en komende zomer zijn er daarom allerlei evenementen, variërend van een muziekfestival tot Bonsai van het Westen.

Vanaf zondag 4 juni is in de Botanische Tuin een nieuwe tentoonstelling van hedendaagse kunst te zien: Planttech Reflection. De relatie tussen kunst en wetenschap staat nu erg in de belangstelling. Het wordt steeds duidelijker dat de wereld niet onderverdeeld is in analytische nerds en zweverige creatieven, maar dat juist samenwerking de interessantere ideeën oplevert. Bob Ursem, wetenschappelijk directeur van de tuin, neemt de cross-over tussen kunst en wetenschap serieus en nodigde kunstenaars uit om na te denken over planten, techniek en wetenschap. Het resultaat, de gevarieerde expositie 'Planttech Reflection, is nog tot 23 oktober te zien in de tuin aan het Poortlandplein in Delft. Deelnemende kunstenaars: Wim Bakker, Ellen Klijzing, Jan Paul Hulsenbek, Ike van Cleeff, Willem Harbers, Martina Otto en Karin Dekker. Meer info: www.botanischetuin.tudelft.nl.