Theo Thomassen, Chris Dieke van de Gemeente Delft, Nan Deardorff-McClain, mevrouw Koegler, Rob van der Leeuw, Willem Koegler en Jos de Wit.  (foto: Jesper Neeleman)
Theo Thomassen, Chris Dieke van de Gemeente Delft, Nan Deardorff-McClain, mevrouw Koegler, Rob van der Leeuw, Willem Koegler en Jos de Wit. (foto: Jesper Neeleman)

Gruyter-panden vallen in de smaak bij lezers en jury: Rob van der Leeuw wint Le Comteprijs, Koegler wint Publieksprijs

Algemeen

DELFT - Twee oude panden waar ooit de Firma De Gruyter was gevestigd, werden vorig jaar verbouwd en in ere hersteld. Beide restauraties werden beloond met een mooie prijs: de Le Comteprijs 2016 en de bijbehorende Publieksprijs, waarvoor lezers van Delft op Zondag konden stemmen.

Jaarlijks organiseert de historische vereniging Delfia Batavorum de Le Comteprijs. Hiervoor worden vijf personen of bedrijven genomineerd die hun pand of object in het voorgaande jaar hebben verfraaid. Dit jaar waren dat het echtpaar Koegler voor het verwijderen van de reclamebak aan de Choorstraat, DUWO, voor het aanbrengen van een gevelsteen aan de Koornmarkt 79, Nan Deardorff-McClain voor de mozaïek aan de zijgevel van de Nieuwelaan, Jos de Wit voor de restauratie van Villa Buitenlust aan de Rotterdamseweg en Rob van der Leeuw voor de reconstructie van de historische winkelpui aan de Oude Langendijk 2.

Winnaars
De genomineerden waren donderdag naar het kantoor van Rabobank Zuid-Holland Midden aan de Buitenhofdreef gekomen, waar Delfia Batavorum haar jaarvergadering hield. Voorafgaand aan de vergadering werden de winnaars bekend gemaakt. De stadsverfraaiing die Rob van der Leeuw liet uitvoeren kon bij de jury op het meeste sympathie rekenen. Van der Leeuw zorgde ervoor dat het pand aan de Oude Langendijk 2 weer een visitekaartje voor Delft is. Na allerlei verbouwingen was dit pand er niet bepaald van opgeknapt. Met als dieptepunt een kunststof pui op het onderste deel. Aan de hand van oude bouwtekeningen en voorbeelden van andere panden van De Gruyter probeerde Rob van der Leeuw het pand in ere te herstellen. Daar slaagde de Delftse ondernemer uitstekend in. Zijn nieuwe winkel DIJCK2 heeft nu een ouderwets mooie uitstraling die bij deze hippe brillenwinkel past. Delfia Batavorum-voorzitter Theo Thomassen reikte Van der Leeuw de Le Comteprijs 2016 uit in de vorm van een bord met opschrift.

Publieksprijs
Ook de lezers van Delft op Zondag mochten stemmen op hun favoriet. Al sinds 2009 organiseren Delfia Batavorum en de krant Delft op Zondag deze Publieksprijs. En nooit eerder was het zo'n nek-aan-nek-race tussen de genomineerden. Vier genomineerden kregen namelijk bijna evenveel stemmen. Het lag zelfs zo dicht bij elkaar, dat er tussen de nummer 4 en de uiteindelijke winnaar maar een verschil van acht (!) stemmen zat.

De meeste stemmen gingen naar het echtpaar Koegler, die de pui van hun winkel Koegler Interieur aan de Choorstraat met een kleine aanpassing een stuk mooier maakten. Jarenlang hing hier een grote gele lichtbak met de tekst 'TAPIJTSHOP' aan de gevel. Die werd eraf gesloopt. En tot verbazing van velen kwam er een prachtige keramieke reclame-uiting van Firma De Gruyter onder die lichtbak vandaan. En hij was nog helemaal in tact ook. Een goede poetsbeurt was voldoende om de prachtige pui compleet te maken.
Dat vond dus ook een kleine meerderheid van de lezers van de krant Delft op Zondag. Dus mocht Delft op Zondag-redacteur Jesper Neeleman de prijs, een uitvergrootte plaat van de trotse eigenaar voor zijn pand, uitreiken aan Willem Koegler en zijn vrouw.