Het Van Leeuwenhoekpark, bezien vanaf de kant van meubelboulevard Leeuw & Stein. (artist impression: Lodewijk Baljon Landschapsarchitecten)
Het Van Leeuwenhoekpark, bezien vanaf de kant van meubelboulevard Leeuw & Stein. (artist impression: Lodewijk Baljon Landschapsarchitecten) Foto: Lodewijk Baljon Landschapsarchitecten

Plan voor Van Leeuwenhoekpark bekend

Algemeen

DELFT - Op het dak van de spoortunnel begint in 2020 de aanleg van een nieuw stadspark. Afgelopen week werden de eerste schetsen van het Van Leeuwenhoekpark gepresenteerd.

Door: Jesper Neeleman

Voor de invulling van dit stuk stad is het poldermodel van stal gehaald. Tientallen betrokkenen dachten mee. Van deskundigen en professionals tot geïnteresseerde burgers. Samen hielden ze een jaar geleden een inspiratiebijeenkomst. Lodewijk Baljon Landschapsarchitecten heeft de eer het park te mogen ontwerpen. "Het is een geweldige uitdaging om dit terrein in het midden van dit nieuwe stadskwartier een hedendaagse Delftse betekenis te geven", reageert Lodewijk Baljon. Het park loopt van woonboulevard Leeuw & Stein door door tot het stationsgebied. Hoe het 600 meter lange en 30 meter brede park er exact uit komt te zien, staat nog niet vast. De eerste schetsen zijn net bekend. Komende zomer volgt een voorlopig ontwerp. Maar: het park krijgt waarschijnlijk veel groen en water. Verder wordt gedacht aan een vlindertuin, zitplekken, een barbecue-veld, Delftse objecten en een café met terras. Het gras zal glooien en variëren in hoogte. 'Het park heeft alle potentie uit te groei tot iets bijzonders voor Delft', staat in het persbericht. En: 'De talluds begeleiden op warme zomerdagen een frisse bries door het park.'

Verbaasd
De frisse bries zal waarschijnlijk vaker door het park waaien, verwacht de voormalig Delftse ontwikkelaar A. Th. van Wissen. Hij heeft zich afgelopen week weer verbaasd over de berichtgeving over het Van Leeuwenhoekpark. "Want waar hebben we het nou over? Een stukje groen van 2,5 hectare. Mijn tuin in Frankrijk is groter. Dit kun je geen park noemen", reageert Van Wissen. "Het is een langwerpige groenstrook van 30 meter breed, maar er wordt over gesproken alsof het over Central Park in New York gaat."

Bovendien, geeft Van Wissen aan, is de noordzijde van 'de langwerpige groenstrook' aan beide zijden omgeven door hoogbouw van 30 meter. "Dan zit je daar dus in een patio-achtige tuin. Op zon hoef je niet te rekenen." Dat is overigens, merkt hij op, aan de kant van de meubelboulevard, wel anders. Hier komt meer zon. Het is daarnaast, vindt Van Wissen, 'idioot' om een heel circus van ambtelijke werkgroepen en landschapsarchitecten op te tuigen 'voor die twee tuintjes'. "Dat kost honderdduizenden euro's, en dan staat er nog geen plant in de grond. Hoe komt dit overeen met de Delftse bezuinigingen op onderhoud van groen?" Bij 'het inspiratieteam', dat de verschillende ontwerpen begeleidde en veroordeelde, zijn ze enthousiaster. "Met dit ontwerp vieren we het langgerekte gebied waar het sterk in is", reageert stedenbouwkundige Jaap van den Bout namens het Inspiratieteam. "De sterke basisstructuur gedraagt zich flexibel en haakt aan op de kansen uit de omgeving. Een rijke voedingsbodem waaruit de dingen die mensen in het park willen doen, kunnen ontstaan."

Van Wissen: "Als het klaar is zal het best aardig zijn, hoor. Maar het is de Delftse grootheidswaan om dit een park te noemen." Het is dan wèl weer in lijn met het Kalverbos. "Want dat is ook geen bos. Het zijn twaalf bomen, in de zomer omringd door twee meter hoog onkruid."